Stanislaw Lem, unul dintre cei mai cunoscuti autori de science fiction, a murit luni, 27 martie, la Cracovia, in urma unui atac de inima, la varsta de 84 de ani. Lem a fost unul dintre titanii literaturii stiintifico-fantastice a secolului XX, alaturi de Arthur Clarke, Isaac Asimov si Philip K. Dick. In scrierile sale a abordat numeroase teme : sensul vietii umane printre masinile inteligente, frustrarile datoritate imposibilitatii comunicarii cu extraterestrii si ceilalti oameni, sansa ca intr-o zi omenirea sa inteleaga mai mult din Universul in care nu este decat o frantura miscroscopica.
Cartile sale au fost traduse in 40 de limbi, vanzandu-se in peste 27 de milioane de exemplare. Dar principalul motiv pentru care Lem a atras generatii intregi de cititori a fost intensitatea si pasiunea cu care a studiat limitele umanitatii, in naratiuni pesimiste sau, dimpotriva, optimiste.
In "Solaris," un roman dens si inovator publicat pentru prima oara in 1961 - si ecranizat ulterior de Andrei Tarkovski (1972) si Steven Soderbergh (2002) - oamenii reusesc sa intre in contact cu o inteligenta extraterestra periculoasa si necunoscuta, care are forma unui ocea de plasma ce inconjoara o planeta indepartata. Pe masura ce incearca sa inteleaga straniul organism, astronautii de la bordul navei incep sa aiba halucinatii stranii, hranite de propriile amintiri.
Nascut in 1921 la Lvov - atunci parte a Poloniei, astazi in Ucraina - Lem s-a inscris la cursurile Facultatii de Medicina, dar a fost nevoit sa renunte odata cu izbucnirea celui de al doilea razboi mondial. S-a impus ca un autor important de science fiction la inceputul anilor 50, cu lucrari pe care ulterior le-a considerat prea simple pentru a fi valoroase, "reusind" de multe ori sa intre in conflict cu puternica cenzura comunista, mai ales din cauza ironiilor la adresa vietii din blocul sovietic, ascunse in naratiunile sale. Unele dintre cele mai cunoscute si ambitioase lucrari ale sale au abordat teritoriul filosofic si experimental. Printre scrierile sale se mai numara, in afara de celebrul "Solaris", "Ciberiada", "Eden", "Catarul", traduse si in limba romana.
www.artline.ro
Martie 2006