Stancile Belogradchik ocupa suprafata de 90 km patrati si se ridica pana la 200 m fata de nivelul bazei. Ele constituie, intr-un fel, varianta bulgareasca a stancilor din campia Tesaliei cunoscute sub numele Meteora, cu deosebirea ca acestea nu au avut aceesi legatura stransa cu fenomenul isihast.
Stancile Belogradchik pot fi socotite mai degraba un centru de rezistenta militar decat unul religios. Grupul central de stanci se afla in apropierea orasului si contine cateva figuri antropomorfe si zoomorfe care au primit nume distincte: Adam si Eva, Ciupercile, Ursul, Dervish-ul, Ciobanasul, Leul, Camila, Calugarii, Madonna, zeita Bendita si altele.
Al doilea nucleu de stanci se afla la vest de Belogradchik si este destul de inaccesibil din cauza altitudinii la care apare. Kaleto este una dintre cele mai bine conservate fortarete pe de teritoriul Bulgariei. Primii care au realizat importanta strategica a locului au fost romanii. Acestia au folosit-o in primele trei secole dupa Hristos pentru a controla drumurile ce traversau zona.
Mult mai tarziu, cetatea va suferi modificari din partea bulgarilor si nu in ultimul rand a turcilor, care i-au si spus Kaleto (de la “kale”) adica cetate. Fortificatia a intrat sub dominatie otomana in anul 1396. In intervalul 1805-1837 Cetatea Kaleto a fost reconstruita de ingineri francezi si italieni, pentru a permite folosirea armelor de foc.
Zidurile masoara astazi peste 2 m grosime in fundatie si ajung pana la 12 m pe verticala. Exista doua porti principale care asigura accesul in curtea monumentului: Vidin Kapia si Nish Kapia. Pe timp de razboi, aici si pe dealurile din jur se adaposteau 3000 de oameni. Cetatea Kaleto este unul dintre cele mai valoroase obiective din regiunea Vidin si din toata Bulgaria.
I. C.
editor artline.ro