Nimic din natura nu-i este poate mai caracteristic Norvegiei decat fiordurile, acele golfuri inguste cu margini abrupte patrunse adanc in uscat. Unul dintre cele mai spectaculoase obiective de acest tip din tara este Lyseforden, gratie indeosebi unui punct de belvedere, devenit el insusi cu timpul un “must see” in districtul Ryfylke.
Preikestolen este mai exact o stanca suspendata deasura imparatiei apelor la 604 m, vizavi de Muntele Kjerag. In varf, natura a dat nastere unei suprafete plane, de pe care turistii privesc golful in toata splendoarea lui si fac cele mai reusite fotografii de vacanta.
Datorita stancii Preikestolen, turismul local a inceput sa devina chiar mai nuantat, numarul celor care au vizitat obiectivul in ultima perioada fiind cuprins intre 150,000 si 200,000 de persoane. Drumul pe jos de la cel mai apropiat loc de parcare, pana in varf poate dura intre 3 si 4 ore dus-intors, in functie de conditia fizica, numarul de popasuri si alti factori.
Mersul pe jos la Preikestolen este o “piatra de incercare” destul de grea, dar efortul nu este regretat de nimeni in cele din urma, pentru ca si satisfactiile se ridica la masura asteptarilor. Traseul incepe din Preikestolhytta, la altitudinea de 270 m deasupra nivelului marii si urca cum s-a spus mai inainte, pana la 604 m. Calatoria nu este recomandata iarna si primavara, cand platoul ar putea fi alunecos din cauza ghetii si zapezii. Astfel, cea mai buna perioada pentru vzitarea stancii Preikestolen este din luna aprilie pana in octombrie.
Absenta oricaror elemente de protectie (garduri, balustrade etc) langa prapastie confera, ce-i drept, un sentiment unic de libertate, dar pe de alta parte expune turistii la greseli care i-ar putea costa viata. Din fericire, nimeni nu a pus pasul gresit pana acum, si speram sa nu o faca nici de acum inainte.
Daca sunteti interesati sa aflati ceva si din povestea blocului de stanca, ar trebui poate sa retineti numai faptul ca s-a format in timpul erei glaciare, in urma cu aproximativ 10,000 de ani. Drumetii isi pot croi drum si vizavi daca au timp, pe muntele Kjerag, ce se ridica pana la altitudinea de 1.110 m.
Pentru un tur virtual in spectaculoasele tinuturi ale fiordului Lyseforden urmati acest link.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro