inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Stagiunea de Jazz continua cu: FOOTPRINTS / MUSIC OF WAYNE SHORTER

0 Comentarii

Orchestrele si Corurile Radio si Radio Romania Cultural organizeaza in parteneriat cu Teatrul ACT, in perioada Februarie – Iunie 2011, o serie de cinci recitaluri de jazz cu tematica diferita, sustinute de membri ai Big Band-ului Radio si studenti ai Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, sub denumirea Stagiunea de Jazz. Recitalurile vor fiinregistrate si apoi difuzate de Radio Romania Cultural.


MIERCURI, 13 aprilie, ora 19.00
Stagiunea de Jazz continua cu:
FOOTPRINTS / MUSIC OF WAYNE SHORTER


Aceasta seara este dedicata lui Wayne Shorter, a carui personalitate a contribuit decisiv la stilul componistic si la estetica interpretativa a jazzului.


Cu:
Cristian Soleanu (saxofoane)
George Natsis (pian)
Adrian Mircea Flautistu (contrabas si chitara bas)
Vlad Popescu (baterie)


Proiectul propune un set de piese compuse de Wayne Shorter, unele fiind pastratein forma si orchestratia originale, altele fiind rearanjate de Vlad Popescu, Cristian Soleanu sau George Natsis. You should know a little bit about hard-bop! Iar daca nu, poate a venit momentul sa aflati!


Pretul unui bilet este de 30 lei


 Jazzul a devenit, cu timpul, o stare de spirit, o atitudinein societate sau avatarul unei anumite elegante in gandire. Dintre cei care i-au scris istoria, multi au murit (dar foarte putini de batranete), altii prefera o atitudine de cuceritori ai lumii prin muzica devenita moneda de schimb. Wayne Shorter a supravietuit anilor turbulenti amprentati de Miles Davis, a gustat din faima conferita mondial de premiile Grammy sau de aparitiain videoclipuri ale culturii pop-rock, dar si-a pastrat intacta supletea spiritului si, la aproape 80 de ani, statutului de „cel mai important compozitor jazzin viata” i se adauga cel de legenda a genului.

Prima apreciere critica la adresa unui concert al sau a aparutin 1959 siil prezinta pe Wayne Shorter ca pe un muzician foarte tanar, foarte energic, gata sa cante orice, asumandu-si riscuri armonice si melodice, dintr-o necesitate exacerbata de a nu fi previzibil. De aceea, dupa succesul si experienta acumulate la finalul anilor ’50 siinceputul de ’60 alaturi de Art Blakey’s Jazz Messengers, faptul ca a fost cooptat in Miles Davis Quintet i-a oferit o noua perspectiva asupra dimensiunilor pe care improvizatia le poate atinge si a fuziunii dintre membrii unui grup. Multe dintre compozitiile care au determinat sound-ul sofisticat de post-bop al band-uluiii apartin lui Shorter si, se pare, acestea erau singurele teme asupra carora Miles Davis nu intervenea drastic. In 1970, Shorter se desparte de Davis si formeaza, impreuna cu pianistul Joe Zawinul, un grup emblematic pentru jazz-ul rock fusion, anume Weather Report. Au urmat colaborari care au nuantat personalitatea lui Wayne Shorter si l-au facut vizibil unui public eterogen, care depasea arealul jazz-ului si forma un mainstream preocupat de timbrul cald al lui Joni Mitchell, de cantecele brazilianului Milton Nascimento sau de accentele rock ale lui Don Henley.

Pe parcursul vremii, Shorter s-aintors mereu la colegii supravietuitori din Miles Davis Quintet, in mod special la Herbie Hancock – impreuna cu care ainregistratin 1997 albumul 1+1, o surprinzatoare poetica de jazz contemporan, pentru a carui piesa Aung San Suu Kyi (numita asa in onoarea activistei pro-democratie birmaneze) au fost recompensati amandoi cu un premiu Grammy.

Foarte important pentru Wayne Shorter este si cvartetul pe care l-a creatin 2000 siimpreuna cu care concerteaza din cein ce mai desin ultimii ani. Este un grup de muzicieni tineri, alaturi de care muzicianulisi redescopera energia suflului puternicin saxofonul tenor si, probabil, bucuria de a fi pe scena alaturi de muzicieni deincredere, sensibili si gata de raspuns la fiecare miscare melodica ,in acea fuziune care, de fapt, reprezinta esenta jazzului.


Maria Balabas



Cristian Soleanu este membru al Big Band-ului Radioinca din 1990, realizand pe langa aceasta activitate, colaborari pentru muzica de teatru si teatru radiofonic cu Alexandru Tocilescu, Cristian Ioan, George Marcu. De-a lungul timpului a cantat alaturi de David Palmer Symphonic Project, Global Unity (Sam Newsome, Carlo de Rosa, Derek Phillips, Lucian Ban), Blutopia (Alex Harding, Bruce Cox, Hill Greene, Lucian Ban) si Badilleiras Jazz Samba do Mar Negro (Decebal Badila, Marcihno Eiras,Vlad Popescu). A colaborat si la coloanele sonore ale unor seriale precum “stefan cel Mare” si “Lombarzilor 8”, dar si pentru filmul de lung metraj “Legiunea Straina”in regia lui Mircea Danieliuc.
 
Nascut in 1958, George Natsis este unul dintre cele mai cunoscute numein domeniul muzical romanesc. Castigator a peste 20 de premii pentru lucrarile compuse, a realizat genericul unor emisiuni de televiziune precum „Ora 1 a venit” (Tele 7abc), „Muzica e viata mea” (TVR1) si pentru transmisiunile Festivalului International „Cerbul de Aur” (TVR1). A compus muzica filmului „Divort din dragoste”in regia lui A. Blaier. Din 1993, colaboreaza ca pianist cu Big Band-ul Radio.in calitate de aranjor a colaborat cu stefan Hrusca, Ovidiu Lipan, Gheorghe Zamfir si Florin Piersic. A asigurat orchestratia muzicala pentru emisiunea „O la la” de la ProTV si pentru spectacolul de music-hall „Micul Paris”.
 
Adrian Flautistu, nascut in 1986, urmeaza de mic cursuri de muzica. in 2005 devine absolvent al Liceului de Arta ''Stefan Luchian'' Botosani, sectia Contrabas, iarin 2009 devine absolvent al Facultatii de Interpretare Muzicala, sectia Contrabas la clasa Pr. Ioan Cheptea, din cadrul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti. Actualmente este masterand in cadrul Facultatii de Jazz Muzica Usoara din cadrul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, la clasa Prof. Dr. Mircea Tiberian. In 2009 obtine premiul cel Mare din cadrul Festivalului International Studentesc de Jazz de la Targu-Mures cu trupa ''Sorin jazz trio''. In 2010 obtine premiul pentru '' Cel mai bun instrumentist'' din cadrul Festivalului International Studentesc de Jazz de la Targu-Mures editia a II-a. Totin 2010 obtine premiul pentru cea mai buna formatie de jazz ''Nadine&friends'' in cadrul Festivalului International Studentesc de Jazz de la Targu-Mures. Colaborarile sale alaturi de marii muzicieni de jazz din Romania precum Lucian Ban, Cristian Soleanu, Garbis Dedeian, Vlad Popescu, Petrica Andrei sau Mircea Tiberian, l-au pusin postura de a fi cel mai solicitat contrabasist al momentului pe scena de jazz din Romania.

Vlad Popescu ainceput colaborarea cu Big Band-ul Radioin 1992, aceasta desfasurandu-se neîntrerupt pana astazi.in 1996, a devenit percutionist secund al Filarmonicii „George Enescu”. Primele concerte peste hotare la care a luat parte ca baterist si percutionist au avut loc in 1997, in Italia, Spania si Germania. A evoluatin aproape toate editiile ale Festivalului Interntional de Jazz de la Bucuresti, fie ca sideman al unor notabili muzicieni romani si straini – pianistul italian Guido Manusardiin 2002, in 2003 cu grupul trompetistului francez Michel Marre si cu grupul „East Village”, in 2004 si 2005 impreuna cu Decebal Badila si cu virtuozul chitarist brazilian Marcinho Eiras (2005), dar si ca lider de proiect, la editia 2004. Din 2004 este Profesor Asistent la Catedra de Jazz Muzica Usoara a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti.



Stagiunea de Jazz este un proiect organizat de Orchestrele si Corurile Radio si Radio Romania Culturalin perioada februarie – iunie 2011. Gandit ca o serie de cinci recitaluri lunare, cu tematica diferita, proiectulisi propune sa revitalizeze miscarea de jazz din Romania, sa creeze o scena pentru studenti ai Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, care vor exemplifica sonor istoria genului, alaturi de muzicieni consacrati si de membri ai Big Band-ului Radio. Proiectul – singurul cu o desfasurare ampla din Romania – va permite unui public fidel sa se familiarizeze cu istoria acestui gen si sa-i cunoasca valorile, promovand totodata si schimburile culturale, prin incinta aleasa, anume Teatrul Act. Recitalurile vor fiinregistrate si difuzate de Radio Romania Cultural si prezentate de Maria Balabas.


Urmatoarele recitaluri din Stagiunea de Jazz vor fi sustinute in :


11 Mai    “O scurta istorie a chitarei”
8 Iunie   “Muzica in Romania inainte de 1950”



Programul casei de bilete:
Luni – Vineri: 11.00 – 18.30
Simbata – Duminica: 12.00 – 18.30 (cand sunt programate spectacole)

 
 

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Filme. Teatru. Concerte.
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio

Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele Placido Michelangelo Merisi, mai cunoscut sub ...

Fiica Regelui din Mlastina
Fiica Regelui din Mlastina

Unul dintre cele mai asteptate thrillere ale anului, in regia lui Neil Burger Dupa un roman de Karen Dionne, publicat in 2017, bestseller tradus in peste 20 de limbi, inclusiv in limba romana ( ...

Mike Flanagan va regiza o noua ecranizare Stephen King The Life of Chuck
Mike Flanagan va regiza o noua ecranizare Stephen King: The Life of Chuck

Dupa ce i-a surprins pe fanii prolificului scriitor cu doua filme de succes inspirate de cartile lui Stephen King, “ Gerald’s Game ” si “ Doctor Sleep ” (mult asteptata ...

Disney 100 The Concert
Disney 100 The Concert

Fanii desenelor animate Disney se vor putea bucura la aniversarea a 100 de ani de un spectacol extraordinar pe 2 noiembrie 2023, la Sala Palatului din Bucuresti, de la ora 20. “ Disney 100 The ...

Nikos Vertis va sustine doua concerte la Sala Palatului in 2024
Nikos Vertis va sustine doua concerte la Sala Palatului in 2024

Cunoscutul artist elen Nikos Vertis se intoarce in Bucuresti pentru doua noi concerte la Sala Palatului, pe 8 si 9 februarie 2024. Fanii cantaretului il vor putea vedea live si la Cluj-Napoca, pe 15 ...

Astazi incepe Cibinfest
Astazi incepe Cibinfest

26 septembrie 2013: Cea de-a treia editie Cibinfest va fi deschisa oficial in aceasta seara, de la ora 18:30 de Primarul Municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, Andreas Huber, Consulul Onorific al ...

Vernisaj la Galeria 26 | OTA

H'ART Gallery va recomanda Florin Ciulache si Galeria 26 | OTA va invita la expozitia Scrambled Channel Vernisaj Miercuri | 21 Mai 2008 | ora 19.00 Unul dintre ...

FOTO Imagini noi din The Hobbit si ARGO
FOTO: Imagini noi din The Hobbit si ARGO

Au aparut noi imagini din The Horbbit de Peter Jackson si Argo de Ben Affleck. Filmul regizat de Peter Jackson si filmat in 3D in Noua Zeelanda, The Hobbit: An Unexpected Journey , va fi lansat in ...

Speak Floyd tribut Pink Floyd la Hard Rock Cafe
Speak Floyd - tribut Pink Floyd la Hard Rock Cafe

22 mai 2020, ora 22.30, Hard Rock Cafe, Bucuresti Trupa Speak Floyd revine la Hard Rock Cafe pentru un nou concert pe 22 mai 2020, de la ora 22.30, o sansa pentru public sa se bucure de un show al ...

Hannah Montana pe marile ecrane
Hannah Montana pe marile ecrane

Hannah Montana , cunoscutul serial american de televiziune in care personajul principal, adolescenta Miley Stewart, in timpul zilei duce o viata normala de elev, iar tarziu in noapte devine ...

H2O Just add water
H2O: Just add water

" H2O: Just add water ", o productie australiana pentru copii, a fost filmat pe Coasta de Aur si in orasul Mudgeeraba in statul Queensland si pentru prima data a rulat in Australia in grila ...

2012 anul in care va veni sfarsitul lumiiA
2012, anul in care va veni sfarsitul lumii?

Controversatul film 2012, regizat de Roland Emmerich, prezinta intregii lumi realitatea calendarului mayas care spune ca 2012 este anul in care Pamantul va fi intors cu susul in jos. Nostradamus a ...

Fuego canta la Casa de Cultura din Bistrita Nasaud
Fuego canta la Casa de Cultura din Bistrita Nasaud

Foto:OradeSibiu Paul Surugiu (Fuego), va sustine pe 7 decembrie 2009 la Casa de Cultura din Bistrita un concert de colinde. Concertul face parte din turneul national pregatit de Fuego pentru toti ...

De la Titanic James Cameron a trecut la Avatar
De la Titanic, James Cameron a trecut la "Avatar"

Actiunea filmului "Avatar" are loc in viitor. Jake (Sam Worthington), un veteran de razboi paralizat, este trimis pe planeta Pandora pentru a infiinta o colonie umana ce ar trebui sa aiba ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline