Interpreta de muzica clasica cu cele mai multe discuri vandute in prezent: aceasta este mezzosoprana italiana Cecilia Bartoli – un adevarat fenomen vocal si intelectual; pentru ca, desigur, casa de discuri cu care colaboreaza, Decca, are un marketing exemplar, dar mai mult decat atat, Cecilia Bartoli insasi este o artista iesita din tipare, surprinzatoare pe fiecare dintre albumele pe care le inregistreaza.
Nu intamplator am numit-o pe Cecilia Bartoli un fenomen vocal si intelectual; un fenomen vocal, pentru ca atat de rar se nasc mezzosoprane cu agilitatea, versatilitatea, frumusetea glasului ei; un fenomen intelectual, pentru ca Cecilia Bartoli este cu adevarat un soi de arheolog muzical: mai toate discurile ei cuprind lucrari scrise in secolele trecute, inregistrate in premiera mondiala, pentru ca au fost descoperite in vechi arhive de Cecilia Bartoli.
Un album al premierelor
Acesta este si cazul albumului St Petersburg, programat pentru lansarea internationala in 13 octombrie 2014. 11 arii inregistrate in premiera mondiala de Cecilia Bartoli, ansamblul I Barrochisti, dirijor Diego Fasolis; 11 arii descoperite de Cecilia Bartoli in arhiva Teatrului Mariinski din St Petersburg, pe care nu le-a mai cantat nimeni in ultimii 200 ani. Arii scrise de Francesco Araia, Hermann Raupach, Domenico Dall’Oglio, Vincenzo Manfredini si Domenico Cimarosa, compozitori angajati pe parcursul secolului al XVIII-lea de trei dintre cele mai importante tarine ale Rusiei: Ana, Elisabeta si Ecaterina cea Mare.
Discul este unul special din mai multe motive, unul dintre ele: faptul ca Cecilia Bartoli canta pentru prima data in limba rusa – este vorba despre momente din opera „Altsesta” de Hermann Raupach, un compozitor german care a trait intre 1728 si 1788. Din 1755, Hermann Raupach a fost muzician al curtii din St Petersburg, iar „Altsesta” este a doua opera scrisa in limba rusa. Prima i-a apartinut lui Francesco Araia.
Desigur, e de inteles atitudinea conducatorilor Rusiei de a avea la curte muzicieni care sa compuna lucrari de calitate, in spiritul a ceea ce se scria in acelasi timp la curtile din vestul Europei; ariile de albumul St Petersburg sunt exemplare extrem de reusite ale unei muzici in stil baroc, cu ethosul si virtuozitatea specifice; insa mai mult, asa cum remarca chiar si Cecilia Bartoli intr-un interviu acordat AFP, aceste arii au si un spirit aparte, punand mai curand accentul pe sentiment decat pe virtuozitate – pentru ca, nu-i asa, sufletul rus este plin de patos si oscileaza atat rapid intre stari antagonice.
…in stil mare
Cecilia Bartoli face totul in stil mare: lansarea pentru presa a albumului St Petersburg a fost gandita in acelasi spirit – un concert sustinut pe 6 octombrie 2014 in Galeria Oglinzilor din Palatul Versailles. Sigur, un concert la Palatul Ermitage ar fi fost poate mai potrivit, insa in actualul context international, somptuosul Versailles a fost o alegere mai buna.
Am ascultat cu incantare acest nou album al Ceciliei Bartoli. Mi-au placut selectia repertoriala, vocea, care suna absolut extraordinar pentru o cantareata care se apropie de 50 ani, ansamblul care o acompaniaza, suplu, compact si cu o evidenta stiinta a interpretarii muzicii baroce. Este clar o mare reusita de care sper sa va bucurati si dvs.
Puteti asculta albumul St Petersburg, chiar in ziua lansarii sale internationale, la Radio Romania Muzical: luni, 13 octombrie, de la ora 19 sau in reluare duminica, 19 octombrie, de la 13.05. Albumul este inclus si in campania „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2014” derulata la www.romania-muzical.ro, unde puteti asculta si reasculta toate albumele intrate in competitia care va desemna pe baza votului publicului discul de muzica clasica al anului 2014.
Discul este disponibil si in Romania, in magazinele de specialitate sau poate fi achizitionat de la www.deccaclassics.com.
Comunicat de presa
Octombrie 2014