foto: artLine.ro
Daca St. Moritz incepea sa devina o destinatie tot mai populara pentru iubitorii sporturilor de iarna, spre sfarsitului secolului XIX, primele partii de schi de aici erau departe de tehnologia folosita astazi, si doar cei mai curajosi indrazneau sa incerce traseele mai dificile, mai aproape de starea lor naturala decat de cerintele unei partii moderne de schi. In urmatoarele decenii, pe masura ce statiunea se dezvolta si extindea, devenind (cum este adesea numita) o metropola a schiului, au fost amenajate partii pentru incepatori, avansati si schiori profesionisti, dar si patinoare naturale si artificiale, circuite pentru bob, terenuri pentru curling si polo pe zapada, si nici cei care prefera sania nu au fost uitati. In total schiorii au la dispozitie 350 de kilometri de partii impartite in patru sectoare - Corviglia, Lagalb, Zuoz, Corvatsch - si alte alte sase de dimensiuni mai reduse. Si cei care se tem ca nu au suficienta experienta pentru St. Moritz nu trebuie sa isi faca griji, fiecare partie are propria sectiune pentru cei care fac primii pasi in lumea acestui sport.
Cei care vin in St. Moritz si pentru a descoperi locurile, pentru a incepe sa le inteleaga frumusetea si istoria, nu doar pentru turismul de iarna, pot incepe cu Lacul St. Moritz, care atrage atat iarna cat si vara numerosi vizitatori, marginit de hoteluri si cafenele, asteptandu-i pe curiosii care vor sa se plimbe in jurul sau, incepand de acolo plimbarea prin padurile din jur, mergand sa viziteze cantoanele din apropiere. Iar cei care vor o experienta si o calatorie aproape pot pleca cu funicularul care duce pana pe Corviglia, un traseu de aproximativ 2.1 kilometri, cu statia intermediara de la Chantarella. Privelistea la o altitudine de peste 2400 de metri este de neuitat, si de acolo se poate merge pana pe Piz Nair cu telecabina, si la peste 3000 de metri panorama se deschide si mai mult.
Nu doar pasionatii de drumetii si sport au ce vedea in St. Moritz, nici cei indragostiti de arta si istorie nu au fost uitati, si nu doar datorita hotelurilor din regiune, foarte multe superbe exemple de arta arhitecturala cu o lunga si interesanta istorie, ci in buna masura datorita Muzeului Engadine, vasta fresca expozitionala a istoriei, traditiei si identitatii locale. Gazduit intr-un sediu construit in maniera populara in zona la inceputul veacului al XVIII-lea, muzeul are in colectiile sale peste 4000 de exponate diverse, din secolele XIII-XIX, o istorie detaliata o ceea ce a insemnat St. Moritz de-a lungul secolelor si ce rol a jucat in trecutul Elvetiei. Sunt aici artefacte antice si preistorice gasite in siturile din regiune, arme si unelte medievale, arta si decoratiuni, interioare de case traditionale reproduse cu minutiozitate si adesea cu piese originale, documente, fotografii si litografii, toate compunand o vasta fresca a unei zone prea putin cunoscute. Si cei care iubesc arta vor gasi aici si o mica dar interesanta galerie de design, cu expozitii temporare de grafica si afise. Iar pentru nostalgici in zona se gaseste si un obiectiv pe care multi il credeau doar fictiune: casuta micutei Heidi, din celebra carte pentru copii scrisa de de Johanna Spyri. O atractie foarte populara, casa a fost folosita si in ecranizarea deja clasica.
Finalul unei vizite in St. Moritz poate fi calatoria cu Expresul Glaciar, din statiune pana Zermatt, si trece in drumul sau peste aproape 300 de poduri si 91 de tuneluri, un traseu ce inca din anii '30 a devenit un simbol al zonei si una dintre principalele atractii.
Iunie 2016