inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Spune-mi ce-ai citit vara asta

0 Comentarii
Poti spune ce gandesc popoarele dupa lista lor de lecturi de vara.

 


 


Unii vor sa ia cu ei, in valiza, o bucata de realitate, in timp ce altii fac tot ce pot pentru a evada din ea.

Cartile pe care oamenii le citesc - mai ales cand au de ales dintre milioane de titluri - sunt cel mai precis termometru cultural pe care il avem. Sau cel putin asa considera John Sutherland, un profesor de literatura engleza moderna de la University College, Londra.


Sutherland, presedintele juriului Booker Prize - unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume -, analizeaza intr-un articol din „Times” preferintele de lectura ale mai multor tari si reuseste astfel sa contureze doua mari motive care stau la baza alegerii cartilor de vacanta.


Primul ar fi intentia „pioasa” de a citi ceva „intr-adevar serios” in timpul liber, care este, de altfel, atat de putin in zilele noastre. Al doilea, opus primului, este dorinta de a fugi de tot ce este foarte serios.


Pentru escapisti, cartea citita vara este un fel de vacanta in vacanta. O gaura neagra. „Cum altfel am putea explica faptul ca israelienii calatoresc inapoi in timp, prin cartea lui Amos Oz, in Israelul anilor '40-'50, departe de katiusele Hezbollahului?”, se intreaba profesorul Sutherland. Acesta remarca aceeasi nostalgie patriotica si in Turcia, China si Spania, in vara acestui an.


„A fost vreodata o vara mai buna pentru fuga, ca aceasta a anului 2006? Trecutul, cum spunea L.P. Hartley in „Mesagerul”, este o „alta tara”. Si, in fiecare vara, aceasta „tara” este la fel de vizitata, ca orice alta destinatie turistica”, crede Sutherland.


Cele mai citite carti din lume


Turcia - „Latife Hanim” de Ipek Calislar


Aceasta carte noua despre tabuuri vechi, o biografie a sotiei lui Kemal Ataturk, fondatorul si primul presedinte al Republicii Turcia, a prins foarte bine la turci, desi afecteaza imaginea celui care, la sapte decenii dupa moartea sa, continua sa fie vazut aproape ca un zeu. Latife, mult timp dispretuita de popor si considerata responsabila pentru esecul mariajului ei cu Atatürk, apare acum intr-o cu totul alta lumina.


India - „Shantaram”, de Gregory David Roberts


Indienii s-au lasat antrenati in aceasta fictiune de aproape 1.000 de pagini construita pe scheletul real al vietii scriitorului australian. „Shantaram” spune povestea extraordinara a unui barbat dependent de droguri care jefuieste o banca, scapa de o sentinta de 19 ani intr-o inchisoare in Australia si fuge la Bombay, unde se incurca cu mafia locala.


Japonia - „Demnitatea unei natiuni”, de Masahiko Fujiwara


Economia Japoniei infloreste, dar poporul sau devoreaza un mic tratat despre cum toata tara se duce de fapt de rapa. Cartea matematicianului japonez le cere conationalilor sai sa se intoarca la spiritul samurailor autohtoni, caci alternativa Tarii Soarelui Rasare nu este decat aceea de a deveni un monstru similar Americii, melanj hidos de terorism, polarizare economica si capitalism salbatic.


China - „Povestea celor trei regate”, de Yi Zhongtian


Nu este vorba de cine stie ce capodopera, dar in China s-au vandut deja peste 700.000 de copii din aceasta poveste neortodoxa din secolul al XIV-lea, jumatate fictiune, jumatate istorie. Cu un limbaj accesibil si presarat cu umor, cartea lui Zhon-gtian i-a cucerit pana si pe tinerii plictisiti de istoria searbada pe care o invata la scoala.


Canada - „Casa de nasteri”, de Ami McKay


Poate din cauza valului de caldura sau poate pentru ca nu vor sa mai stie ca soldatii lor mor in Afganistan, canadienii prefera fictiunea in detrimentul non-fictiunii in vara aceasta.


Pe lista celor mai bine vandute carti, la ei se afla acest roman despre aventurile unei o moase traditionale din tinutul indepartat al Noii Scotii, in perioada interbelica.


Rusia - „Contract matrimonial”, de Tatiana Ogorodnikova


Cartea, scrisa de fosta sotie a unui miliardar rus, este o semi-fictiune care le permite rusilor saraci sa guste din stilul spumos de viata al marilor bogatasi moscoviti.


Autoarea nu se zgarceste la detaliile picante si descrie pe larg teama constanta pe care o resimte nevasta unui bogatas de a nu fi schimbata oricand cu o alta, mai tanara, mai frumoasa, mai... Ea iti spune cum sa cuceresti un oligarh rus, dar si cum sa faci sa pleci si cu o parte din banii lui.


Americanii citesc despre razboiul din Irak, francezii - despre politica, iar spaniolii prefera aventura


Francezii, americanii si germanii sunt singurii care umbla pe plaja cu o carte de non-fictiune sub brat, mai degraba din snobism (asa cum o arata sondajele) si nu din grija fata de propria cultura generala.


Asta in timp ce rusii se lasa prada invidiei fata de oligarhi, iar indienii gusta ritmul alert si suspansul unui povesti cu droguri si crime, pe fundalul orasului Bombay.


Germania - „Noi, germanii - de ce altii ne pot iubi”, de Matthias Matussek


Aceasta oda inchinata germanilor a coincis cu infuzia de mandrie nationala din timpul Campionatului mondial de fotbal. Matussek spune ca a inceput sa-si iubeasca tara in anii cand a fost corespondent pentru „Der Spiegel” in Brazilia, SUA si Marea Britanie. El si-a cultivat patriotismul mai ales alaturi de englezi, unde a fost nevoit sa-si apere constant tara de critici si stereotipuri.


Israel - „Poveste despre dragoste si intuneric”, de Amos Oz


In timp ce tara lor bombarda Hezbollahul, israelienii au preferat sa evadeze in memoriile unui baiat care a crescut in Israelul anilor ‘40-’50. Oz impleteste fictiunea cu autobiografia in aceasta poveste a parintilor sai, imigranti, respinsi de Europa, in cautarea unui refugiu printre arabii palestinieni, in ultimele zile ale mandatului britanic.


Italia - „Sfarsitul meu este inceputul”, de Tiziano Terzani


Desi „Fortareata digitala” a lui Dan Brown conduce in topul preferintelor, imediat dupa ea vine aceasta carte, o ultima conversatie avuta de autor cu fiul sau, in muntii Apenini, sub un copac, cu sase luni inainte de moartea sa.


Terzani rememoreaza copilaria din Florenta, studiile la Drept, contactul sau cu spiritualitatea asiatica si orientala, dar mai ales cautarea continua a unui leac pentru aceasta boala cumplita care ne ameninta pe toti - moartea.


Spania - „Catedrala del Mar”, de Ildefonso Falcones


Spania medievala nu pare tocmai decorul potrivit pentru o lectura pe plaja, dar Falcones a ingramadit in aceasta carte suficienta pasiune, violenta si intriga pentru a-i captiva pe spanioli cu o povestire despre catedrala Santa Maria del Mar, un obiectiv turistic bine-cunoscut din centrul vechi al Barcelonei.


America - „Fiasco: Aventura militara americana din Irak”, de Thomas Ricks


Americanii fac cozi in librarii pentru a-si cumpara aceasta deprimanta carte critica la adresa administratiei Bush. Ricks, un experimentat reporter al „Washington Post”, nu se sfieste sa critice generali sau sa descrie cu lux de amanunte torturile la care irakienii au fost supusi de americani in centrele de detentie din Irak. Pentru Ricks, strategia americana in Irak este „cel mai prost plan de razboi din istoria Americii”.


Franta - „Marturii”, de Nicolas Sarkozy


Acestui bestseller iesit din comun ii lipseste suspansul, are prea putin sex si prea mult din ce nu merge bine acum in Franta. Este o combinatie intre un manifest si memoriile unui politician cu mari sanse sa castige alegerile prezidentiale la primavara.


Cu peste 275.000 de exemplare vandute deja, cartea actualului  ministru de interne francez, este prima alegere a cititorilor francezi conservatori, dar si a 5a dintre alegatorii de stanga.


Noi citim despre nesimtire


Romanii sunt prea ancorati in realitatea romaneasca sau, mai degraba, intr-un soi de masochism ridicat la scara nationala, drept pentru care iau cu ei pe plaja „Ghidul nesimtitului”, de Radu Paraschivescu, o carte devenita bestseller in aceasta vara.


Un fel de tratat de proasta crestere, „Ghidul nesimtitului” raspunde unor intrebari de genul cum trebuie sa te porti ca sa-ti indispui semenii sau care sunt trasaturile definitorii ale nesimtitului carpatin?


Dar ii si poate ajuta sa se perfectioneze pe cei care nu au atins inca nivelul suprem de nesimtire. Cu ironie, sarcasm si fara a pune la inima, autorul analizeaza aici o mizerie autohtona pe care o cunoastem cu totii si in care ne putem regasi cu usurinta.


Alte doua carti autohtone vandute bine in aceasta vara sunt Andrei Serban - „O biografie”, de la Editura Polirom, si Alex Mihai Stoenescu - „Istoria loviturilor de stat in Romania”, de la Editura Rao. Ambele legate de Romania, fie ca este vorba de povestea unui roman plecat din tara sau de istorie.

Voteaza


Pe acelasi subiect: termometru | Amos Oz | muntii Apenini | masochism
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Florin Piersic o valoare patrimoniala cu o cariera de 50 de ani
Florin Piersic, o valoare patrimoniala cu o cariera de 50 de ani

Actorul Florin Piersic a sarbatorit cei peste 50 de ani pe care i-a dedicat scenei si cinematografiei romanesti, marti seara, 23 martie 2010, pe scena Salii Palatului din Bucuresti, intr-un spectacol ...

J.K. Rowling si a opta carte cu Harry Potter

J.K. Rowling spune ca nu exclude posibilitatea unui al optulea roman Harry Potter, desi nu crede ca se va gandi sa il scrie in urmatorii zece ani, potrivit BBC News. Autoarea seriei despre ...

Zilele Muzeului Taranului 12 22 septembrie 2013
Zilele Muzeului Taranului, 12-22 septembrie 2013

ZILELE MUZEULUI TARANULUI 12 – 22 septembrie 2013 Muzeul National al Taranului Roman Ca in fiecare an, de Ziua Crucii, Muzeul Taranului praznuieste cu expozitii, targ de icoane, lansari de ...

Manufacturile Gobelins patru secole de creatie Expozitia Tapiseriile regale 1600 1800
Manufacturile Gobelins: patru secole de creatie. Expozitia Tapiseriile regale (1600 – 1800)

Conferinta de presa: miercuri, 7 decembrie, orele 11.00, sediul MNAR Vernisaj: joi, 8 decembrie, orele 18.30 Durata: 9 decembrie 2011 – 26 februarie 2012 Locul: Muzeul National de Arta al ...

Lansare audiobook Contrabasul cu Radu Beligan

Libraria Carturesti gazduieste joi, 25 septembrie, de la ora 7 seara, lansarea audiobookului Contrabasul de Patrick Suskind, o noua aparitie din colectia Humanitas Multimedia. Contrabasul este o ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline