Lumea interioara a unui titan al literaturii clasice ruse ni se dezvaluie cu sinceritate si fara ocolisuri în Spovedania lui Lev Nicolaevici Tolstoi. Descoperim un om cu educatie superioara, cultivat, dar framantat de nelinisti spirituale si de o indoiala care il macina launtric, aducandu-l pe marginea prapastiei.
Tolstoi analizeaza intrebarile fundamentale ale omenirii in raport cu divinitatea, doreste sa afle care este menirea lui in aceasta lume si de ce a fost creat. Avem de-a face cu relatarea unei chinuitoare calatorii spirituale a unui om care la un moment dat a incetat sa creada in Dumnezeu si a pornit pe ceea ce el insusi considera a fi o cale gresita, un drum al orgoliului, al placerilor desarte, care nu duc nicaieri.
De fapt, autorul se afla in cautarea sensului propriei existente si al vietii in ansamblul ei, iar marturia sa poate sluji drept punct de plecare pentru o reflectie sincera si lucida asupra credintei si sistemului de valori personale.
Lev Tolstoi
Nascut intr-o veche familie nobiliara, Lev Nicolaevici Tolstoi (1829-1910) face parte din elita scriitorilor rusi si s-a bucurat de o enorma popularitate. Cunoscut in special pentru romanele sale realiste Razboi si pace si Anna Karenina, Tolstoi a intalnit si dizgratia, fiind excomunicat de Biserica Ortodoxa Rusa pentru criticile pe care i le-a adus. A avut o viata animata: in tinerete s-a dedicat placerilor si jocurilor de noroc, a luptat in Razboiul Crimeii, apoi s-a casatorit si a avut doisprezece copii. A fost elogiat de scriitori celebri: Thomas Mann, James Joyce, Vladimir Nabokov, Gustave Flaubert.
Editura Herald
Mai 2016