Am facut aceasta introducere, cu regretul, ca, frecventa cu care se nasc asemenea carti-obiect este destul de mica din cauza costurilor ridicate. Totusi, in tranzitia noastra agitata si cam ponosita, exista cativa impatimiti ai vizualului care, cu eroism financiar, gust, rafinament si, bineinteles profesionalism, fac din carti un obiect unic si fascinant. Un astfel de profesionist-iubitor al cartilor-rare este Emil Stratan, curatorul Galeriei de arta "Eleusis". Si cum poezia este cea care ii atrage cel mai mult pe initiatorii unor astfel de proiecte, nu i-a fost deloc usor lui Emil Stratan sa-i aleaga pe primii artisti din atatea nume importante ale literaturii si artelor vizuale. Pentru inceput s-a oprit la: Mihai Ursachi, Dan Laurentiu - poeti ieseni, trecuti in nefiinta de cativa ani-, Serban Foarta, Ioan Es. Pop si Lucian Vasilescu. Textele fiecarei carti sunt insotite de desene ale unor artisti de prima marime: Constantin Baciu (pictorul si graficianul care s-a stins din viata nu de mult), graficianul Mircia Dumitrescu (el insusi initiator si truditor al unor splendide carti-obiect-de-arta), pictorul si scenograful Francois Pamfil si sculptorul Aurel Vlad.
A privi sau a tine in mana o carte rara, o carte-bibliofila, editata intr-un tiraj de maximum 40 de exemplare, mai ales cand in interiorul ei textul si imaginea traiesc intr-o misterioasa si maiastra armonie, inseamna un castig greu de evaluat in cateva cuvinte. In primul rand inseamna iubire pentru cele doua limbaje: cel scriitoricesc si cel vizual, dar, mai inseamna bucuria de-a da cartilor un plus de emotie.
Se cuvine sa amintim ca trei dintre aceste carti: "Douazeci si opt de psalmi" in transpunerea lui Serban Foarta cu ilustratie de Francois Pamfil, "Si cei din urma vor fi cei din urma" de Ioan Es. Pop, ilustrata de Aurel Vlad, si "Fara de care ar fi in zadar" de Lucian Vasilescu, ilustratie de Constantin Baciu, au primit zilele trecute Premiul "Dosoftei", pentru carte-bibliofila, la Targul de Carte de la Iasi. Inca un lucru care face din aceste carti, obiecte de arta rare, sunt copertile din lemn, arama si piele de caprioara.
O adevarata lectie de bibliofilie!