Cu: Filip Ristovski, Laurentiu Lazar, Virginia Rogin, Ioana Anastasia Anton, Gabriel Pintilei, Marian Ghenea, Relu Poalelungi, Mugur Arvunescu, Dimitrii Bogomaz, Marian Lepadatu, Mircea N. Cretu, Liana Margineanu.
Lectura va fi urmata de discutii cu publicul, moderate de scriitoarea Ioana Ieronim, scriitorul si criticul de film Angelo Mitchievici si urbanistul Sebastian Botic.
Intalnirea se va bucura de participarea Excelentei Sale Ljupco Arsovski, ambasadorul Republicii Macedonia la Bucuresti.
Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.
Nascut in 1952 la Bitola, in fosta Iugoslavie, macedoneanul Goran Stefanovski este dramaturg, scenarist si eseist de platforma internationala. In 1986, a initiat cursul de playwriting al Universitatii din Skopje (1986), printre discipolii sai numarandu-se Dejan Dukovski si Zhanina Mircevska, astazi dramaturgi cu o importanta cariera internationala. In prezent, este profesor la Universitatea Christ Church, Canterbury, Anglia.
Autor al unor piese in cheia farsei tragice, privind tensiunea dintre identitatea personala si istorie/politica, Goran Stefanovski a introdus, din 1974, paradigma postmoderna in cultura tarii sale. Are volume de teatru, eseuri, lucrari academice publicate in mai multe limbi si tari. Este membru al urmatoarelor institutii: International PEN Club; Parlamentul Cultural European; Academia de Arte si stiinte a Republicii Macedonia; Consiliul European pentru Relatii Internationale (ECFR). Ambasador cultural al Macedoniei in Anglia. Scriitor multipremiat – cel mai recent, cu Marele Premiu la Festivalul International de Literatura, Vilenica, Slovenia (2007) si Medalia de Aur pentru intreaga activitate de dramaturg la Festivalul International de Teatru Sterejino Pozorje, Novi Sad, Serbia (2009). Goran Stefanovski a intrat in peisajul teatral romanesc cu piesa Hotel Europa, tradusa de Ioana Ieronim si publicata in antologia Dramaturgie contemporana din Balcani (Fundatia „Camil Petrescu”, 2008).
"Demonul din Debarmaalo" a fost montata in premiera absoluta in 2006, pe scena Teatrului Dramatic din Skopje (Macedonia). La inceputul lunii martie 2012 a avut premiera la Paris, in regia lui Dominique Dolmieu – o productie Theatre national de Syldavie prezentata de Theatre de l’Opprime.
„Goran Stefanovski dedica aceasta farsa neagra si nostalgica orasului Skopje, capitala macedoneana, grav marcata de cutremurul devastator din 1963 – in urma caruia vechiul cartier Debarmaalo, de un pregnant pitoresc balcanic, a scapat, totusi, ca prin minune. Iata insa ca viata de ultima ora ameninta sa il distruga, dupa gustul si interesele unor nouveaux riches si puternici ai zilei, cam in felul in care vedem ca stau lucrurile si la Bucuresti.
Punctul de pornire al piesei este legenda franceza medievala despre barbierul ucigas, un story care a facut cariera in melodrama engleza a secolului XIX, revenind in atentie, din anii 1970, cu musicalul de pe Broadway Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (in 2007, filmul lui Tim Burton, cu Johhny Depp in rolul protagonistului, repurta un mare suces). Eu mi-am inchipuit ce ar trai acest barbier daca ar fi din Debarmaalo, explica autorul. Cartierul ar oglindi perfect epoca noastra si cruzimea celor 15 ani de tranzitie... Fantasta, absurda, extravaganta, onirica, de un umor macabru, piesa capteaza o doza substantiala a realitatilor actuale: de la mafie la handicap economic, de la iresponsabilitate si abuz la lipsa de speranta a tinerilor si plecarea lor din tara.” (Ioana Ieronim)
Demonul din Debarmaalo face parte din antologia Goran Stefanovski – Povesti din Estul Salbatic, realizata de Ioana Ieronim si publicata in 2010 de Fundatia Culturala „Camil Petrescu” cu sprijinul Ambasadei Republicii Macedonia la Bucuresti si al UNITER.
Demarat in 2009, programul Dramaturgi de azi la Odeon propune publicului lecturi in premiera nationala ale unora dintre cele mai valoroase texte contemporane, urmate de discutii la care participa autorii acestora, alaturi de personalitati ale scenei culturale autohtone. Au fost prezentate pana acum, de fiecare data cu sali pline, urmatoarele piese extrase din antologiile Fundatiei Culturale „Camil Petrescu”: Noaptea ursului de Ignacio del Moral (Spania), Allegretto Albania de Stefan Capaliku (Albania), in container de Constantin Cheianu (Republica Moldova) – piesa inclusa ulterior in repertoriul Teatrului Odeon, si Cloaca de Maria Goos (Olanda).
Comunicat de presa
19 martie 2012