In data de 12 aprilie, ora 19:00, are loc spectacolul Povestea Soldatului, organizat de Teatrul Odeon (Sala Majestic) in parteneriat cu Fundatia Calea Victoriei. Muzica lui Igor Stravinski va fi interpretata de Silvestri Ensemble si dirijata de Tiberiu Soare, iar narator va fi carismatica actrita Dorina Lazar.
La sfarsitul spectacolului, dirijorul Tiberiu Soare va sustine o sesiune de autografe, dedicata cartii "Pentru ce mergem la Opera?", aparuta recent la Fundatia Calea Victoriei. Volumul scris de Tiberiu Soare este publicat in conditii grafice deosebite, cu ilustratii originale realizate de Maria Surducan. Cartea reproduce cele 13 conferinte sustinute de dirijorul Tiberiu Soare in anii 2012-2013 despre opere si balete celebre din cadrul proiectului PENTRU CE MERGEM LA OPERA?
Povestea soldatului
libretul C. F. Ramuz, muzica Igor Stravinski
traducerea Serban Foarta
Narator: Dorina Lazar
Dirijor: Tiberiu Soare
Silvestri Ensemble:
Monica Balasoiu - vioara
Daniel Dumitrana - contrabas
Andrei Theodoru - clarinet
Ionut Mardare - fagot
Oleg Raileanu - trompeta
Alexandru Moraru - trombon
Sorin Rotaru - percutie
Povestea soldatului reprezinta o capodopera a muzicii secolului XX, in care compozitorul aduce un omagiu vechiului teatru popular rus, de care a fost fascinat inca din copilarie.
Stravinski a compus aceasta lucrare in timpul primului razboi mondial, cand se afla in Elvetia impreuna cu prietenul sau, prozatorul elvetian Charles Ferdinand Ramuz.
Ramuz a creat o povestire - parabola inspirandu-se din culegerea de basme rusesti a lui Alexander Afanasiev. Un soldat isi vinde vioara diavolului in schimbul unei carti care prezice viitorul finantelor lumii. Cu actiunea recitata si dansata, acompaniata de numere muzicale orchestrale, diferita de genul de opera, Stravinski a spart toate canoanele, creand o forma atipica de spectacol, greu de incadrat intr-un anume gen.
Beneficiind de un buget redus, Stravinski a imaginat o orchestra "concentrata" care cuprinde doar sapte instrumente.
Vioara, motivul targului faustic, reprezinta sufletul soldatului si moneda de schimb, iar partea muzicala pastreaza o intonatie specific ruseasca. In rest, pe tot parcursul lucrarii, sunt imbinate ritmuri de tango, marsuri, valsuri sau corale, dand nastere unei lucrari omogene si originale.
Biletele pot fi achizitionate numai de la casa de bilete a Teatrului Odeon.
Bucuresti
I. C.
editor artline.ro