Teatrul Tineretului participa cu spectacolul „O...lada“, duminica, 9 noiembrie 2014, la cea de-a IV-a editie a Festivalului European de Teatru EUROTHALIA, organizat de Teatrul German de Stat Timisoara, in perioada 8-17 noiembrie 2014.
Festivalul, care se doreste a fi o selectie de spectacole europene prin intermediul carora sa fie inlaturate barierele lingvistice si culturale, aduce impreuna, anul acesta, 15 trupe din cinci tari: Germania, Austria, Olanda, Rusia si Romania. Vor participa cu creatiile lor cunoscuti regizori straini precum Yuri Kordonsky, Sanja Mitrović, Ivan Vyrypaev sau Volker Schmidt, alaturi de consacrati regizori romani precum Alexandru Dabija, Silviu Purcarete, Alexander Hausvater, Radu Afrim, Gigi Caciuleanu sau Vava Stefanescu. Spectacolele beneficiaza de subtitrari sau traduceri la casca in cel putin doua limbi.
Evenimentul este realizat cu sprijinul Municipiului Timisoara, al Institutului Cultural Roman (ICR), al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) si al Consiliului Judetean Timis.
Povestile lui Creanga, repovestite de Alexandru Dabija si echipa TT, isi vor dezvalui ineditul alaturi de spectacole non-verbale, de teatru dans, dar si de spectacole care promoveaza dramaturgia clasica si contemporana, fiind vizate in special acele piese cu mesaj socio-politic. O... lada va beneficia de traducere in limbile engleza si germana si se va juca pe scena Casei de Cultura a Studentilor din Timisoara, cu incepere de la ora 18.00 .
Precizam ca este a saptea participare in festivaluri a acestui spectacol, marca TT, de la premiera care a avut loc pe data 11 octombrie 2013, in cadrul Festivalului International pentru Publicul Tanar, Iasi 2013.
O ... LADA
creatie colectiva dupa Ion Creanga
Distributie:
Vergina (mama Mirelei): Nora Covali
Baba spurcata la gura: Corina Grigoras
Baba fantana: Ecaterina Hatu
Baba mortului: Catalina Iesanu
Mirela (fata babei), baba cu posetuta: Ingrid Robu
Baba calare pe mort: Adina Suciu
Anisoara (fata mosneagului), baba cocosata: Alexandra Suciu
Cezarel, Cucosu’: Cezar Antal
Baba catelusa: Razvan Banut
Mortul: Dan Covrig
Baba Sfanta Duminica: Victor Giurescu
Baba copac (par): Dragos Ionescu
Costelus (copilul Sfintei Duminici): Costel Manole
Baba cu chitara, baba cuptor: Rares Pirlog
Text: Gentiana Ionescu
Scenografie: Romulus Boicu
Muzica si versuri: Ada Milea
Regie: Alexandru Dabija
„Profitand de faptul ca locul nasterii marelui humulestean e la doi pasi de Piatra Neamt, dar si de felul in care acesta si-a scris, cu mult umor si multe subintele¬suri, textele, Alexandru Dabija isi investeste capacitatea de a fantaza si de a ima¬gina pe urmele clasicului nostru, creand inca un spectacol demn de tinere de minte. El realizeaza un fel de topire intr-un creuzet a unora dintre povestile lui Creanga - de data asta, Fata babei si fata mosneagului, cu aluzie la Punguta cu doi bani, asa cum o vazuse in OO! Alexandru Dabija infrange astfel prejudecata ca povestirile lui Creanga sunt pentru copii, descoperind lucruri demne de a fi comunicate adultilor. Tipologia accentuata pe care o desfasoara noul spectacol de la Piatra Neamt este o trecere dincolo de personajele clasicului, dar nu cu pretul pierderii coordonatelor initiale. [...]
Spectacolul este bine strans in chingi, neavand aproape deloc momente de relaxare, cand sa te uiti la ceas. Pana in ultima sa clipa, el isi tine spectatorul atent si incantat.“ (Nicolae Prelipceanu, O lada si mai multe babe TEATRUL azi, 2014)
„Bucuria jocului este manifesta, observabila la tot pasul, incat nu-i de mirare ca ea genereaza in sala o participare afectiva pe masura, incheiata in final printr-o furtuna de aplauze. Ar fi nedrept sa mentionam aici doar reusita vreunui interpret sau altul, cand „personajul“ pus in valoare cu o iscusinta si o minutiozitate iesite din comun este insasi trupa, din nou o trupa binecuvantata prin talentul celor care o compun si prin harul dirijorului Sandu Dabija.“ (Ion Parhon, In miez de stagiune SCRISUL ROMANESC, 2014)
Noiembrie 2014