Spectacolul Kaash, sustinut de Akram Khan Company in cadrul intalnirilor JTI, va fi redifuzat de TVR1, sambata, 30 ianuarie, la ora 16.00.
Cand a fost lansat initial, in 2002, Kaash (cuvantul hindus pentru „daca”) a fascinat deopotriva publicul si criticii. Un spectacol care „a zguduit lumea”, titra „The Daily Star", in timp ce „Times of London" sublinia „expresivitatea superb sincronizata", iar „Daily Telegraph” nota inspirat: "Kaash te face sa tremuri de emotie".
Regia artistica si coregrafia spectacolului sunt realizate de Akram Khan, compozitiile muzicale sunt semnate de Nitin Sawhney, iar scenografia apartine Anish Kapoor. Este vorba despre noua versiune, care a avut premiera internationala in 2014.
„Este o mare onoare sa prezint Kaash, primul spectacol pe care l-am creat, din 2003, pornind de la dorinta de a lucra cu idei mari: zeul Shiva, mitologia hindusa, stiinta. Pentru ca stiinta si mitologia sunt legate”, a explicat Akram Khan, intr-o videoconferinta organizata pentru presa de specialitate din Romania. „Iubesc cu adevarat ideea de a vorbi cu oamenii folosindu-mi corpul. Cand am oportunitatea sa ma exprim prin intermediul corpului, simt ca traiesc, ca stabilesc o legatura si ca asa pot spune povesti. Sper si ma rog ca publicul din Romania sa se poata conecta cu Kaash”, a mai spus coregraful.
Iar publicul s-a conectat cu spectacolul prezentat la Bucuresti, anul trecut, pe 8 si 9 mai, la Teatrul National Bucuresti si difuzat de TVR 1 si TVR HD, pe 30 mai 2015.
„Am vazut aseara un spectacol cu o forta impresionanta, miscari fluide. Un spectacol interesant, de la lighting design la muzica. Dansul contemporan are puterea de a genera confluente spirituale, de a uni culturi si energii opuse. De aceasta data, dansul indian Kathak s-a contopit cu dansul contemporan, fiind pus in cea mai expresiva lumina de catre dansatorii cu personalitati diferite” (Ionut Vulpescu, ministrul culturii la momentul respectiv, pe blogul sau, referindu-se la Kaash).
„Un spectacol de acest gen te revitalizeaza. E o adevarata bucurie sa vezi un exercitiu de sincronizare atat de poetic si bine structurat tehnic. Exceptional”. (Adrian Tibu, director Teatrul Gong, Sibiu).
„Un spectacol fabulos. Daca as face un spectacol de dans, asa l-as face”. (Catalin Stefanescu, producator si realizator de televiziune).
„Plec acasa dupa acest spectacol cu o infuzie de energie, cu o mare bucurie. Mi-ar placea sa vad pe scenele noastre mai multe spectacole de dans contemporan de acest gen, si romanesc, si strain. A fost energetic, mistic si in acelasi timp, senzual”. (Radu Afrim, regizor de teatru si fotograf).
„Kaash, un spectacol tulburator despre oameni si zei. Un spectacol care a epuizat toate ipostazele umanitatii, in fata unei divinitati capricioase” (cotidianul.ro).
„Spectacolul se aseamana cu un ritual de purificare, cu implicare majora. Foloseste o muzica fara cuvinte, fara poveste precis depanata, lasand astfel libertatea imaginatiei…Se danseaza sunetele, ritmurile, dar si tacerile, iar rasuflarea, pasii si, astfel, sunetele produse de miscari, devin si ele muzica. Admiram estetica superba a unor corpuri departe de standardul obisnuit, banal, de frumusete contemporana. Fiecare miscare are un sens, dansul are viteza si totala implicare, deci tensiune constanta” (Radio Romania Muzical).
„Miscarile precise, riguroase, dar si orientarea mainilor si a degetelor preluata din dansul indian, pe fundalul compozitiilor muzicale semnate de Nitin Sawhney, duc spectatorul in transcendenta, intr-o transcendenta care nu aduce seninatatea sau paradisul, ci dimpotriva, ne apropie de Kaash (cuvantul hindus pentru „daca”), de jocul violent, ciclic, al zeitatii, prin care murim si renastem” (ziarul Metropolis).
Nu ratati spectacolul Kaash, cea de-a XVI-a editie a intalnirilor JTI, la TVR!
Inaugurate in anul 2000, de celebra companie de balet "Bejart Ballet Lausanne", intalnirile JTI au gazduit dansatori, coregrafi si companii de balet celebre: Nacho Duato si Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem si Russell Maliphant, Gigi Caciuleanu si Baletul National din Chile, Alonzo King Lines Ballet din San Francisco, Vortice Dance Company, Maria Pagés si Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company. Intalnirile JTI sunt organizate in fiecare an de Fundatia Art Production, cu sprijinul TVR.
Ianuarie 2016