Sambata, 16 Martie, de la ora 19:00, bucurestenii sunt invitati la “ROMANIA. Inchis pentru inventar”, un spectacol aparent simplu ca formula teatrala, fara scenografie si efecte spectaculoase, dar special ca efect emotional pentru public. Spectacolul este prezentat la Teatrul de pe Lipscani de Compania "PassePartout Dan Puric".
Regia: Dragos Huluba
Apartine teatrului nonverbal, cultivat stralucit de Dan Puric, merge pe linia pantomimei cu masura si originalitate folosita pe un scenario EXCELENT construit. (Programul de sala nu indica numele scenaristului, regiei, celui care a ales ilustratia sonora, spectacolul fiind o creatie colectiva.) Scenariul este conceput in intentia de a ilustra si aminti de o perioada istorica a Romaniei, un trecut nu prea indepartat, “epoca de aur” a raposatului de la Targoviste, prezentand fara stridente, radiografii din viata omului simplu .
Scenariul nu e didactic, nu ”infiereaza“ prin nimic vremurile de trista amintire si lasa spectatorul de astazi sa judece cu ce se confrunta atunci, o familie de doi tineri. Fiecare moment din biografia zilnica a celor doi pare astazi incredibil si provoaca rasul amar al spectatorilor. Tanarul cuplu se bucura de procurarea unei portocale sau de procurarea pe ascuns a unui Paris Match, sunt oameni simpli care se refugiaza adeseori in vise ce le-ar ilustra idealuri tainuite, privesc la un televizor cu programe de propaganda pentru regimul in care traiesc, intreruperea curentului specifica epocii o suporta, ca si alte restrictii. Sunt oameni pentru care “partenerul” de viata al securitatii ii incomodeaza, dar il accepta ca pe un lucru normal. Insiruirea de secvente din viata acelor ani, cu miez satiric amar, este meritul acestui scenario inteligent conceput ca o simpla evocare a trecutului ce nu poate fi uitat. Fiind un spectacol nonverbal, fireste isi are un support substantial in ilustratia muzicala admirabil aleasa in contrapunct cu situatiile petrecute in scena. Publicul rade in hohote urmarind discrepanta dintre motivele muzicale si situatia cu care se confrunta personajele. Fara pretentia de a fi o lectie didactica despre recenta noastra istorie, spectacolul ramane insa, o lectie emotionala despre dreptul la respect al oricarei societati fata de individ. O transmit cu sensibilitate, convingator prin expresia tinutei, miscarii si a chipului, ce suplinesc absenta replicii,Dragos Huluba, Eduard Adam si Violeta Huluba. Subliniem ca fara sprijin in replica si fortarea expresiei pantomimei pentru impunerea personajelor, Dragos si Violeta Huluba, cu traire interioara, subtil dirijata, caracterizeaza in amanunt profilul celor doi tineri reuniti intr-o familie, iar Eduard Adam pe securistul care ii vegheaza, ca un “functionar” al "epocii de aur". Scoliti pentru teatru nonverbal la “scoala” solid profesionala, initiate independent de Dan Puric, numele celor trei interpreti se retine , fiind personalitati remarcabile, cunoscatoare in ale rostului cultural al teatrului de a transmite catre public emotia unei idei provocatoare.
Bilete si rezervari: Casa de bilete a Salii Rapsodia - str. Lipscani 53
Pretul biletelor 20, 25 si 30 lei