Mai mult, ministrul Culturii a dat in primavara un ordin prin care cheltuielile de inchiriere de spatii nu mai sunt eligibile in programul "Sibiu, capitala culturala europeana", ordin de care teatrul sibian a fost informat abia in octombrie. Legea 244 spune ca si cheltuielile de inchiriere sunt eligibile, dar, crede directorul Teatrului "Radu Stanca", actorul Constantin Chiriac, cei de la minister "s-au gandit ca sibienii vor face manarii".
Cum Centrala Simerom e in proprietate privata, iar institutia publica numita TN "Radu Stanca" nu poate face investitii in spatii care nu sunt ale ei, inchirierea ar fi acoperit, de fapt, amenajarea pentru spectacol a halei - asa, proiectul a trebuit sa fie modificat, iar sumele respective, trecute la cheltuieli de productie. Pe care, totusi, Ministerul Culturii si Cultelor (prin vocea directoarei Directiei de Buget, Finante, Albertina Nastase) a refuzat zilele trecute sa le deconteze, spunand ca productia nu intra in categoria cheltuielilor eligibile. "Am inteles ca instalarea sinei de cale ferata, desi face parte din decorul spectacolului, nu poate fi decontata, dar peretele de rigips, demontabil, pe care-l vom lua cu noi in turnee, de ce nu?", se intreaba, mai mult sau mai putin retoric, Constantin Chiriac. Devizul, in care sunt cuprinse cheltuielile de productie, e parte a contractului semnat cu ministerul pe 16 noiembrie.
Contactat de redactia ZIUA, Sergiu Nistor, comisarul pentru "Sibiu, capitala culturala europeana" afirma ca nu stie nimic din ce se intampla cu Centrala Simerom si nici de faptul ca Directia Buget, Finante a refuzat decontarea unor cheltuieli: "Eu sunt la Brasov; daca dl. Chiriac are probleme, trebuia sa ma sune, are numarul meu de telefon". Intre Nistor si Constantin Chiriac (dar si intre acesta din urma si ministrul Adrian Iorgulescu) lucrurile nu par sa stea pe roze inca de la inceputul programului "Sibiu 2007": la o conferinta de presa din primavara acestui an, cei doi oficiali i-au reprosat public directorului Teatrului "Radu Stanca" lipsa de cooperare cu ministerul si faptul ca nu-si negociaza direct raporturile cu MCC. Desi are statut de teatru national, institutia sibiana depinde in continuare de primarie si nu de minister, ceea ce face si mai dificile raporturile de forta dintre directorul Chiriac si ministrul Iorgulescu.
Actuala punere in functiune a halei Simerom s-a facut pe datorie. Si nu e o exceptie: toate spectacolele produse de "Radu Stanca" pentru programul "Sibiu-capitala culturala europeana", de la "Balul" lui Radu Alexandru Nica la "Pescarusul" lui Andrei Serban, s-au facut fie lasand facturile neachitate (scenograful Andu Dumitrescu nu a fost nici acum platit pentru lucrul la "Pescarusul"), fie acoperindu-le din banii pentru cheltuieli materiale ai teatrului (primiti de la Primarie). Din bugetul pentru cheltuieli materiale se platesc, de pilda, drepturile speciale ale actorilor (suplimentele de salariu si decontarea cazarii pentru cei care nu au domiciliul stabil in Sibiu).
Banii pentru proiecte culturale necheltuiti de Ministerul Culturii pana pe 10 decembrie se intorc la Guvern. Sibiul are datorii de zeci de miliarde de lei vechi, dupa montarea, pentru "Sibiu 2007", a unor spectacole ca "Vremea dragostei, vremea mortii", "Pescarusul", "Balul"; daca solutia teatrului in fata lipsei de fonduri venite de la comisia pentru capitala europeana a fost sa faca totusi ceea ce avea de facut, cea a altor organizatii (inclusiv Muzeul Astra) a fost sa amane realizarea proiectelor pana dupa semnarea contractelor, iar in multe cazuri, s-a dovedit a fi prea tarziu.
Daca cheltuielile de productie nu vor fi, in final, decontate de MCC, directorului de la "Radu Stanca" ii raman doua posibilitati: "sa intru la parnaie sau sa ma sinucid". Teatrul National "Radu Stanca" este detinatorul celor mai multe proiecte castigatoare in cadrul programului "Sibiu, capitala culturala europeana".