A urmat interpretul folk George Munteanu, pentru care putem regreta că “se arată” atât de rar public; în continuare, artiştii lirici Cristina Stăuceau şi Ştefan Pop au cântat un mişcător “Deşteaptă-te române!” la care miile de spectatori s-au ridicat în picioare ca unul, dând cinstire Imnului Naţional. În acelaşi registru, actorul Alexandru Pavel a recitat expresiv, convingător, “Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, de Mihai Eminescu, versuri care ar trebui să devină îndrumarul clasei politice româneşti de azi. Coralele “Andrei Mureşanu” din Bistriţa şi “Bucovina” din Câmpulung au interpretat sub bagheta cunoscutului dirijor Cornel Pop câteva piese primite cu aplauze de public. Recitalul clasic susţinut de Ştefan Pop, Horaţiu Ruşti, Cristina - Stăuceanu, Roxana Costeanu, acompaniaţi de pianiştii Cristian Lepădatu şi Cristina Cigu, au relevat frumoasele calităţi vocale, grija pentru repertoriu şi interpretare care probează profesionalismul celor amintiţi. De subliniat frumoasa preocupare a sopranei Cristina Stăuceanu de a cânta de fiecare dată câte o piesă românească, deloc mai prejoasă decât cele din repertoriul universal.
De Ziua Naţională, artista a putut fi ascultată, între altele, cu “Câte flori pe deal în sus” şi “Veniţi la sărbătoare”, interpretate cu o excelentă ţinută scenică şi siguranţă de sine, dovedite şi-n interpretarea alături de Cristina Cigu (pian) şi Lelia Bătinaş (flaut) a fragmentului din Bach programat. A urmat un regal folcloric pe care-l datorăm frumoasei preocupări din judeţul nostru pentru conservarea culturii populare şi oamenilor dedicaţi activităţii ansamblurilor şi formaţiilor de muzică tradiţională. Au evoluat în faţa spectatorilor ansamblurile “Balada”, “Cununa de pe Someş”, “Doiniţa”, “Codrişorul” şi “Păuniţa” într-o prezenţă absolut încântătoare, arătând de Ziua Naţională bogăţia spirituală a culturii tradiţionale a poporului nostru, fumuseţea portului şi a profilului său cultural. Acompaniamentul de înalt profesionalism a fost asigurat de orchestra ansamblului “Dor Românesc” a Centrului Judeţean pentru Cultură, dirijată de Ştefan Cigu, şi de orchestra “Cununa de pe Someş” a Centrului Cultural Municipal “George Coşbuc”, sub conducerea muzicală a Elvirei Botoş.
Interpreţii vocali de muzică populară ai Ansamblului Profesionist “Dor Românesc”, Matilda Pascal Cojocăriţa, Alexandru Pugna, Domnica Dologa, Ioan Dordoi, de asemenea, Mirela Petruş, Ioachim Spân, Felix Gălan, Cristina Retegan şi Anuţa Motofelea au încântat auditoriul, alături de invitatele Valeria Peter Predescu şi Cornelia Ardelean Archiudean, interpreta emoţionantului cântec “Măi, Ardeal”. Ansamblurile au dansat în mai multe reprize, în seturi de câte douăzeci de artişti, într-un atât de copleşitor aranjament încât s-a sugerat o grandoare care nu s-a mai văzut recent. Remarcăm frumuseţea dansurilor ansamblului “Păuniţa” din Sângeorz-Băi şi pasiunea tinerilor dansatori care se poartă în scenă ca profesioniştii. A urmat cu melodii, dansuri aromâne şi dobrogene Ansamblul Profesionist “Baladele Deltei” din Tulcea, însemnând o pată de culoare care a dat nota de diversitate, altfel necesară spectacolului. După corala “Academica” din Câmpulung, în încheierea manifestării au venit la “rampă” toate formaţiile artistice participante la manifestare şi spectatorii nu au fost zgârciţi cu aplauzele.