O montare-eveniment a acestei capodopere aduce la Timisoara o distributie extraordinara: Bérenger intaiul, regale -Victor Rebengiuc, Regina Marguerite, prima sotie a regelui Bérenger intaiul – Mariana Mihut, Regina Marie, a doua sotie a regelui Bérenger intaiul – Ana Ciontea, Doctorul, care e si chirurg, calau, bacteriolog si astrolog – Serban Pavlu, Juliette, servitoare, infirmiera: Florentina Tilea, Guardul: Richard Bovnoczki.
Spectacolul regizat de Andrei si Andreea Grosu va fi jucat in 14 mai 2018, de la ora 20,00, pe scena Operei Nationale Romane Timisoara, anunta timisoaraazi.ro.
”Textul este cea mai calda, induiosatoare si sincera marturisire a omului Eugene Ionesco despre marea intalnire finala. Nelinistile nesfarsite, agonia permanenta din Jurnalele sale isi gasesc transpunerea dramatica intr-unul dintre cele mai profunde „poeme” despre moarte si acceptarea ei. O metafora alegorica a trecerii, o confesiune in oglinda a propriei constiinte. Intreaga zbatere interioara a lui Bérenger ? revolta, frica, spaima, groaza, tristetea, bucuria, dorinta de a trai, amintirile, nostalgia, resemnarea ? nu este altceva decat un ceremonial al trecerii prin care el, omul, invata acceptarea, invata a muri. Dar Bérenger nu e singur. O are alaturi pe sotia sa. Regina Marguerite si Regina Marie ? doua aspecte ale uneia si aceleiasi femei. Marguerite ? initiatoarea, cea care permite accesul altor lumi „lumea dinaintea nasterii si cea de dupa” – ea il naste, ea il ajuta sa paseasca in lumea de dincolo; Marie ? gratia, tandretea, fragilitatea ? neputincioasa in fata Mortii. Regele moare e un spectacol de o emotie coplesitoare, in care fiecare dintre noi joaca rolul principal” – Marie-France Ionesco
“Suntem fericiti. Au fost niste luni de lucru de care ne-am bucurat pana la ultima sorbire. Regele domnului Ionesco a ingaduit una dintre cele mai frumoase intalniri pentru noi. Cu oameni de care ne-am indragostit, cu oameni de care eram indragostiti si pe care o sa-i pastram asa cum ni s-au dat, cu zambete, cu frici, bucurosi, emotionati, netrucati. Regina care ne conduce, alta regina tremuranda, doctorul coplesit, guardul neputincios, menajera fragila si un rege care moare. Invatam de la ei cum se moare. E o poveste cu regi si regine, cu nori si copaci care cresc din podele, mari inventatori, frici, familie, dar mai ales cu si despre dragoste” – Andrei si Andreea Grosu.
Biletele pentru prima reprezentatie a spectacolului la Timisoara costa, in functie de loc, 120 de lei si 100 de lei si se gasesc la Agentia Operei.