TEATRO GOBETTI
24 ianuarie-5 februarie 2017
Via Gioachino Rossini, 8 - Torino
Text: Matei Visniec
Traducere: Debora Milone si Beppe Rosso
Colaborare dramaturgica: Amanda Bevione
Actori: Paola Di Mitri, Miriam Fieno, Ture Magro, Beppe Rosso, Seck Bamba
Regia: Beppe Rosso
Scenografie si lumini: Lucio Diana si Eleonora Diana
Miscare scenica: Ornella Balestra
In perioada 24 ianuarie-5 februarie 2017, la Teatro Gobetti din Torino (Via Gioachino Rossini 8, Torino), compania teatrala ACTI Teatri Independenti din Torino si Fundatia Teatro Stabile din Torino, in colaborare cu Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, vor prezenta piesa de teatru Troppi ormai su questa vecchia chiatta, un spectacol pus in scena dupa textul dramaturgului Matei Visniec. Spectacolul va fi prezentat in stagiunea 2016/2017 a Teatro Stabile di Torino in perioada 24 ianuarie-5 februarie. De asemenea, in data de 25 ianuarie 2017, ora 17:00, va avea loc o intalnire a dramaturgului roman cu publicul din Torino. Evenimentul, organizat in colaborare cu Centro Studi del Teatro Stabile din Torino, va avea ca invitati, alaturi de Matei Visniec, pe Beppe Rosso, Prof. Gerardo Guccini - DAMS - Discipline delle Arti, della Musica e dello Spettacolo - Universitatea din Bologna, jurnalistul Domenico Quirico si Armando Pietrini - DAMS - Discipline delle Arti, della Musica e dello Spettacolo - Universitatea din Torino.
"Ei provin din Pakistan, Afganistan, Siria, Irak, Libia, Mali, sau din alte locuri in care viata nu mai este compatibila cu viitorul. Ei au doar un singur lucru in minte: a ajunge in Europa. Dar vechiul continent, la randul sau, pare pierdut. Poate teatrul sa devina spatiu de reflectie asupra acestor probleme? Beppe Rosso il aduce in scena pe Matei Visniec dramaturg, poet si jurnalist roman naturalizat francez, care ne invita sa ne raportam la subiectele dezbatute in domeniul social, apeland la memoria personala si colectiva, o cale care este comuna pentru experienta Delbono, Scaldati, Socìetas Raffaello Sanzio. Textul spectacolului anlizeaza si scoate in evidenta fenomenul migratiei, in curs de dezvoltare prin scene dramatice scurte, ceea ce scoate in evidenta marea dilema morala in care Europa se gaseste. Situatii care implica emigrantii si europenii sunt strans legate, ele se dezvolta aproape in mod autonom si apoi converg: nu numai ca a relatat drama care vine, ci, de asemenea, contradictiile si paradoxurile lor si a unui continent care nu stie cum sa se ocupe de acest val. Este o tragedie umana care se desfasoara sub ochii nostri, demna de teatrul antic grecesc, in care individul se confrunta cu forta implacabila a destinului."
Programarea spectacolelor:
Marti, 24 ianuarie 2017, ora 19:30; Miercuri, 25 ianuarie 2017, ora 20:45; Joi, 26 ianuarie 2017, ora 19:30
Vineri, 27 ianuarie 2017, ora 20:45; Sambata, 28 ianuarie 2017, ora 19:30; Duminica, 29 ianuarie 2017, ora 15:30
Marti, 31 ianuarie 2017, ora 19:30; Miercuri, 01 februarie 2017, ora 20:45; Joi, 02 februarie 2017, ora 19:30
Vineri, 03 februarie 2017, ora 20:45; Sambata, 04 februarie 2017, ora 19:30; Duminica, 05 februarie 2017, ora 15:30
Matei Visniec - dramaturg, poet, romancier si jurnalist, s-a nascut la 29 ianuarie 1956 la Radauti, in Bucovina. Foarte repede descopera in literatura un spatiu de libertate. Citeste cu aviditate Kafka, Dostoievski, Camus, Poe, Lautremont. Ii plac suprarealistii, dadaistii, povestirile fantastice, teatrul absurdului si al grotescului, poezia onirica si chiar teatrul realist anglo-saxon, pe scurt, ii place totul cu exceptia realismului socialist. Studiaza filozofia la Bucuresti si devine foarte activ in sanul generatiei '80, fiind membru fondator al Cenaclului de luni. Crede in rezistenta culturala si in capacitatea literaturii de a demola totalitarismul. Crede mai cu seama ca teatrul si poezia pot denunta manipularea omului precum si spalarea creierelor prin discursurile ideologice. Inainte de 1987 se afirma in Romania prin poezia sa epurata, lucida, scrisa cu acid. Incepand din 1977 scrie piese de teatru care circula masiv in mediul literar, dar care sunt interzise pe scenele profesioniste. In septembrie 1987 paraseste Romania, ajunge in Franta unde cere azil politic si incepe sa scrie in limba franceza si lucreaza ca jurnalist la Radio France Internationale. Devine cetatean francez in 1993. Piesele sale scrise in franceza sunt editate de Actes Sud-Papires, L'Harmattan, Lansman, Crater, Espace d'un Instant. Numele sau figureaza pe afisele teatrale in peste 30 de tari: Romania, Republica Moldova, Franta, Germania, Italia, Belgia, Luxemburg, Olanda, Elvetia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Danemarca, Suedia, Finlanda, Grecia, Turcia, Rusia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Croatia, Ucraina, Canada, Statele Unite, Argentina, Brazilia, Bolivia, Japonia, Maroc, Iran, Liban...
Spectacole si participari la mari festivaluri internationale de teatru: Festivalul de la Avignon, Bienala de teatru de la Bonn, Festivalul de teatru de la Edinburg, Festivalul FAJDR de la Teheran, Festivalul de teatru de la Sibiu etc.
A fost invitat pentru interventii si conferinte pe tema rezistentei culturale si a literaturii ca spatiu de libertate in numeroase orase din Franta, dar si in Italia (Universitatea din Padova, Universitatea din Bolognia, Institutul Cultural Francez de la Roma), Statele Unite (Universitatea Phoenix din Arizona, Festivalul "Playing French" de la Chicago), Maroc (Centrul Cultural Francez de la Tetouan), Iran (Universitatea Libera de la Teheran), Japonia (Teatrul Kaze din Tokyo), Cehia (Centrul Cultural Roman de la Praga), Marea Britanie (Festivalul de teatru de la Brighton), Germania (Teatrul Hans Otto de la Potsdam), Luxemburg (Fabriktheater) etc.
Piesele lui Matei Visniec sunt traduse in peste 25 de limbi. Unele au fost montate in teatre importante din Europa: Teatrul Rond Point des Champs Elysées la Paris, Teatrul Stary din Cracovia, Teatrul Piccolo din Milano, Teatrul Regal din Stockholm, Teatrul Young Vic din Londra, Teatrul National din Istanbul, Teatrul Maxim Gorki din Berlin, Teatro Stabile din Catania (Sicilia) etc. In jur de 30 de piese scrise in franceza sunt publicate de editurile franceze Actes Sud - Papiers, L'Harmattan, Lansman, Crater, Espace d'un Instant, L'œil du Prince. In 2009, Matei Visniec a fost distins cu Premiul European al Autorilor si Compozitorilor din Franta (SACD).
Ianuarie 2017