Bucataria catalana are un "background" istoric colorat si reflecta influentele a trei mari culturi ale lumii: spaniola, araba si evreiasca. In extremitatea sud-estica a Spaniei actuale, asa numitul “plat régional” variaza nu numai in functie de sezon ci si de la o zona la alta, de la munte spre campie.
Asta pentru ca retetele considerate autentice depind intr-o foarte mare masura, asa cum era firesc, de productia locala. Bucataria catalana este in general, plina de toate felurile de carne si fructe si bineinteles masline. Puteti degusta Alioli, o crema delicioasa din usturoi si masline.
Traditia catalana pentru mancarurile formate cu sufixul “-ada”, in compozitia carora intra de regula un singur ingredient, a dat nastere nu de putine ori unor festivaluri exceptionale la care participa intreaga comunitate. Cateva exemple relevante sunt: bullinada (tocana de peste), cargolada (melci la gratar), ollada (o tocana de iarna), escalivada (legume la gratar) si calcotada.
Una dintre trasaturile cele mai frapante ale bucatariei catalane este amestecul indraznet dintre ingrediente aparent disparate sau fara nicio legatura. Unii vad in aceasta originea sa medievala, cand satele erau nevoite sa se specializeze in anumite produse pe care le dadeau ulterior la schimb.
Festivaluri care sa aminteasca de aceste schimburi comerciale dainuie pana astazi pe intreg cuprinsul Cataluniei. Barceloneta, evenimentul organizat in cartierul pescaresc din Barcelona prin luna mai, atrage in fiecare an valuri de curiosi.
Bucatele traditionale catalane nu sunt complicate, mai tot timpul sunt insotite de cateva sosuri de baza, in schimb sunt destul de satioase. In zilele noastre, traditia lor continua atat in casele oamenilor simpli cat si in numeroasele restaurante din Barcelona intitulate “Catalan restaurants”.
Felul doi include de obicei samfaina (vinete, boabe de piper coapte, rosii si ceapa in ulei de masline si usturoi) si escalivada. Alte mancaruri catalane traditionale sunt botifara amb monteges (carnat catalan cu fasole alba) si pa amb tomaquet (paine inmuiata in rosii si stropita cu ulei de masline).
In caz ca sunteti preocupat de subiect, trebuie sa stiti ca si in Catalania se respecta siesta. Pranzul se serveste intre orele 14,00-15,00 dupa care vine perioada de odihna, cand toate magazinele sunt inchise. Cina se serveste in jurul orei 21,00.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro