Pe 28 septembrie, intre orele 19:30 si 21:00, va avea loc a treia interventie performativa Spatii Vii, intitulata #atlas, care va activa un loc fermecator, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi.
Spatii Vii #atlas imbina coregrafia, proiectiile video, muzica si instalatia, plecand de la conceptul hartii ca obiect si reprezentare a memoriei, dar si a viitorului. Interventia performativa va folosi diagrama lui Voronoi, o metoda matematica de a diviza un plan in diverse zone prin unirea mai multor puncte, pentru a structura geometria actiunii si a crea un alt fel de harta, in care prezenta si miscarea umana sunt cruciale.
Muzeul are o arhitectura sofisticata, cu elemente de inspiratie gotica si mediteraneana, si gazduieste o colectie de peste 780 de lucrari realizate incepând cu secolul XVI. Spatii Vii #atlas va anima spatiile muzeului, facând legaturi vizuale intre puncte diferite din cladire, dar si intre corpuri si istorii subiective.
„Actiunea transforma spatiul muzeului intr-un loc. Adica, o matrice spatiala a carei marca identitara e definita prin actiune, prin masurare, prin imagine, prin «luare in posesie». Caci harta, sau mai exact, cartografia este o astfel de luare in posesie. insa aici nu avem de-a face cu crearea unei imagini a teritoriului, ci cu o teritorializare, mai exact, cu crearea propriei harti, a propriului traseu sau retea, la nivelul intregului spatiu.”
- Horea Avram
Intrarea este libera, dar limitata la capacitatea spatiului.
Interventia performativa Spatii Vii #atlas este prima faza a interactiunii publicului cu muzeul. Cu ajutorul partenerului principal al proiectului, „Mo’Real Universe” din Timisoara, un start-up care isi propune sa diversifice felul in care e folosita tehnologia AR in România, turistii si locuitorii orasului vor putea vedea spatiul activat dintr-o noua perspectiva. incepand cu noiembrie 2017, rezultatul video si sonor al interventiilor performative, capturat si adaptat, va re-anima Muzeul Hartilor si Cartii Vechi, precum si celelalte trei spatii cu ajutorul tehnologiei de Realitate Augmentata (AR).
Echipa internationala a proiectului reuneste artisti vizuali, performeri, dansatori, muzicieni si designeri care interactioneaza in timp real, folosind maniere diferite de expresie.
Artisti participanti:
Maria-Beatrice Tudor, Maria Mora, Mariana Gavriciuc - performeri
Simona Deaconescu - coordonator performance
Mirian Kolev - muzician/soundscape
Dilmana Yordanova si Mihaela Kavdanska - initiatoare ale proiectului si artiste vizuale preocupate de relationarea in timp real dintre diverse forme artistice ce implica tehnologia
Horea Avram - PhD, istoric de arta, curator, cadru universitar, consultant AR.
SPAtII VII este un proiect de lunga durata initiat de Dilmana Yordanova si Mihaela Kavdanska, un media art duo activ de la inceputul anilor 2000. SPAtII VII. Bucuresti supraREAL este un proiect produs de Asociatia AVmotional.
Parteneri: Mo’Real Universe/ IndexAR, Asociatia Coolturala „Noua Ne Pasa”, Calup, INP, Centrul de Teatru Educational REPLIKA, Rezidenta BRD Scena9, Expirat, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Revista Arta, Revista Zeppelin.
Proiectul Spatii Vii este finantat in cadrul programului cultural BUCUREsTI ORAs PARTICIPATIV de catre Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti - ARCUB si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.