"Nu e o expozitie masonica si nici una polemica. E doar o expozitie care prezinta obiecte din viata unor personalitati de marca din istoria Romaniei", a declarat si Virgil Nitulescu, noul secretar general al Ministerului Culturii si Cultelor. "Expozitia nu-si propune 'sa dezvaluie misterul'", a adaugat el, folosind o expresie consacrata din istoria masoneriei care a starnit zambetele celor veniti la vernisaj. "Incepe sa fie normal si la noi sa aducem piese masonice intr-un muzeu national de istorie. Este un pas prin care noi ne aratam sentimentul de toleranta pentru diversitatea de ideologii", considera muzeograful Ernest Oberlander-Tarnoveanu.
Expozitia, dominata de un afis central cu "ochiul atoatevazator" (un simbol ezoteric important al lojilor francmasonice), include sorturi masonice specifice diferitelor grade de initiere, medaliile si lucrarile grafice dedicate pasoptistilor romani precum si unor personalitati ca Dimitrie Cantemir, Constantin Mavrocordat sau Tudor Vladimirescu. Catalina Opaschi, specialist in sigilografie-heraldica, ne-a explicat cum a prins viata aceasta expozitie: "De prin 1992 incerc sa organizez asa ceva, dar, pe atunci, mi se tot spunea ca nu putem face asa o expozitie. Daca nu ne veneau de la minister niste bani care trebuiau cheltuiti anul acesta, nici acum nu aveam expozitia asta." Tot ea a prezentat o scurta istorie a masoneriei romanesti, apoi ne-a declarat: "Cei care ne-au imprumutat obiecte din colectii particulare vor sa-si pastreze anonimatul. Aceste obiecte reflecta activitatea misterioasa a unei organizatii vechi de 300 de ani dupa documente, sau de peste cinci mii de ani, dupa traditie".
Expozitia va fi deschisa publicului pana pe 31 martie 2007, de marti pana duminica, intre orele 9-17. Pretul unui bilet este de 3,06 RON, cu reducere pentru pensionari, studenti, militari in termen (1,53 RON). Intrarea este libera in ultima vineri a fiecarei luni. (C.S.D.)
Ziarul Gandul