Situat pe malul drept al raului Nistru, la o distanta de circa 160 km de Chisinau, orasul Soroca este din perspectiva culturala unul dintre cele mai incantatoare centre urbane ale Republicii Moldova.
Nefiind obisnuiti sa asociem valoarea cu nume sau destinatii mai putin sonore, adesea pierdem din vedere locurile relevante cu adevarat in care prezentul si trecutul se impletesc armonios.
In acest sens pot fi date ca exemple mai multe monumente de arhitectura, unele dintre ele aproape la fel de batrane ca vechea asezare. Numele localitatii ce a fost ridicata la rang de oras abia in 1835, apare pentru intaia data intr-un document la sfarsitul veacului al XV-lea.
Astazi, oricine patrunde in centrul orasului Soroca descopera secretul indelungatei sale existente: cetatea de aparare construita dupa unele opinii in vremea domnitorul Stefan cel Mare. La Soroca functioneaza un muzeu de istorie si etnografie care include si Cetatea Sorocii.
Monumentul istoric are o forma perfect rotunda cu 5 turnuri, avand o distanta identica unul de altul. Configuratia sa arata ca numai soldatii locuiau in citadela, dar pe timp de razboi portile se deschideau pentru a adaposti sufletele nevinovate ale taranilor.
O legenda locala evoca cum odinioara, in vremea unui asediu indelungat facut de tatari, o barza alba ar fi adus struguri aparatorilor infometari si insetati ai cetatii dandu-le puterea de a birui. Cetatea a fost transformata in forma actuala de constructori din Ardeal in prima jumatate a secolului al XVI-lea.
Tot in centrul orasului veti intalni Catedrala "Adormirea Maicii Domnului", ctitoria lui Costache Cerchez edificata intre anii 1840-1842 pe locul sfintit anterior de alte cateva biserici. Din punct de vedere arhitectural, biserica se inscrie in curentul neoclasicist avand cupola semisferica si frontoane in segment de arc.
Bisericile "Sf Dumitru" si "Sf Teodor Stratilat" sunt alte doua obiective care atrag atentia, dar nu atat prin vechime cat prin eleganta si stil.
La Soroca in Republica Moldova mai puteti vizita monumentul „Lumanarea Recunostintei” ridicat pe o stanca deasupra Nistrului si frumoasa manastire Cosauti.
Sursa foto: 1,2
I. C.