Capitala politica, economica si administrativa a Bulgariei, Sofia, nu se bucura de o reputatie excelenta, chiar in raport cu orase similare precum Bucuresti, Budapesta sau Istanbul. Totusi, depasirea acestei stereotipii este recomandata celor care doresc sa viziteze metropola de la poalele muntilor Vitosha si Lyulin.
In fond, oricarei destinatii ar trebui sa i se acorde o sansa. Cu cele 1,4 milioane de locuitori si cu obiectivele sale istorice, Sofia se infatiseaza ca o metropola vibranta, cosmopolita, predominata pe alocuri de un aer boem.
Un simbol de prima insemnatate este Catedrala Alexander Nevsky, lacas de cult in care pot intra pana la 5,000 de oameni. Biserica nu este renumita doar pentru dimensiunile impresionante, ci si pentru cupolele aurite si arhitectura inspirata de Agia Sofia.
Cea mai veche biserica de rit ortodox este Sf. Sofia (sec. VI), care a fost recladita in secolul XIX dupa o succesiune de evenimente nefericite. Biserica Boyansky figureaza pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Cunoscut ca Sredet dupa cucerirea bulgara, orasul a fost redenumit Sofia in 1376. Ocupat apoi de Imperiul Otoman la sfarsitul secolului XIV devine capitala provinciei turcesti Rumelia. Doar Banya Bashi, unica moschee conservata pe teritoriul orasului, mai aminteste de aceasta realitate istorica. Monumentul construit in secolul al XIV-lea este creatia lui Mimar Sinan, autorul legendarei Moschei Albastre din Istanbul.
Sofia gazduieste de asemenea o sumedenie de muzee si galerii de arta, printre care: Muzeul National Pamantul si Omul, Muzeul National de Istorie, Muzeul National de Arheologie, Muzeul National de Istorie Militara si Muzeul Etnografic.
La Muzeul National de Istorie din suburbia Boyan se afla printre obiectele expuse o comoara tracica de aur din primul mileniu i.Hr. Palatul National al Culturii din Sofia, este cel mai mare complex multifunctional din aceasta parte a Europei si ofera vizitatorilor peste 100 opere de pictura monumentala, sculptura, goblenuri.
Cel mai reprezentativ muzeu de arta din tara, insa, este Galeria Nationala de Arte Plastice, ce cuprinde peste
30 000 de lucrari. Gradina Orasului este un parc care le pune la dispozitie localnicilor si turistilor zeci de cafenele si colturi primitoare, cu mici fantani arteziene.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro