Localizare si cadru natural
Slovenia, situata in Europa Centrala, cu capitala la Ljubljana, are o suprafata de doar 20.256 km patrati. Aceasta reprezinta una dintre cele mai mici tari din lume, dar in acelasi timp, si una extrem de interesanta datorita cadrului natural.
Pe teritoriul Sloveniei isi dau intalnire mai multe unitati geografice europene: Alpii Dinarici, Campia Panoniei si Marea Adriatica. Diversitatea formelor de relief si prezenta Marii Adriatice fac ca Slovenia sa resimta mai multe influente climatice. Climatul este submediteranean pe coasta, aplin in munti si continental, cu veri calde si ierni reci, pe platouri.
Altitudinea maxima de 1.864 se inregistreaza in varful Triglav . Podisul Karst, dupa numele caruia s-a dat denumirea reliefului “carstic”, se impune prin bogate forme specifice: avene, doline, polii, pesteri, izvoare intermitente, chei. Pestera Postojna este una dintre cele mai mari si mai vizitate din Europa. Aproximativ jumatate din suprafata tarii este acoperita cu paduri.
Din acest punct de vedere, Slovenia se claseaza pe locul al treilea, dupa Finlanda si Suedia, ca grad de impadurire. Lacurile reprezinta o alta bogatie naturala din Slovenia. Cele mai multe dintre lacuri pot fi gasite in vestul si nord-vestul tarii. Printre ele se numara Lacurile Triglav, Lacul Bled, Lacul Cernika si Lacul Bohinj.
Populatie
Locuit inca din Antichitate de triburi ilire si celtice, teritoriul Sloveniei este cucerit, in secolul II-I iH,de romani si devine parte a provinciei Illyricum din Imperiului Roman. Intre secolele V-VII se stabilesc aici triburi ale slavilor, ce se vor amesteca cu populatia autohtona(romani, iliri, celti). In secolul VII se constituie Marele Ducat al Karantaniei (Karinthiei), dependent de Bavaria, apoi de Regatul Francilor, temporar supus de unguri (907-955).
Populatia Sloveniei in 2013 era de 1.992.690 locuitori, ceea ce o plaseaza pe locul 147 in lume, iar structura etnica: sloveni 83.1%, sarbi 2%, croati 1.8%, bosniaci 1.1%, italieni 0.13%, unguri 0.43%. In randul credinciosilor predomina romano-catolicii (72%), urmati de crestinii ortodocsi (2,4%). Limba nationala si cea mai vorbita este slovena.
Totusi, majoritatea cunosc limba engleza. In unitatile de prestare a serviciilor turistice nu exista riscul intampinarii dificultatilor de comunicare. Nici localurile nu constituie un motiv de ingrijorare in acest sens, mai ales pentru ca in zonele turistice meniurile sunt scrise atat in slovena cat si in engleza.
Topul oraselor de vizitat
Capitala si principalele orase sunt Ljubljana (capitala), Maribor, Celje si Kranj. Ljubljana este un oras placut si cochet, desi cam mic pentru o capitala, avand o suprafata apropiata de cea a Brasovului. O amintire de neuitat a Ljubljanei poate fi asigurata de un tur al orasului din balonul cu aer cald (aproximativ 85 euro).
Maribor este al doilea oras ca marine din Slovenia, avand un numar de aproximativ 96.000 locuitori. Maribor are una dintre cele mai vechi si bogate traditii in productia vinului din lume, o asezare superba intre dealurile viticole si verdeata muntelui Pohorje si o istorie culturala infloritoare. Statiunea cu cea mai mare notorietate de la malul sloven al Adriaticii este Portoroz.
Orasul Bled, renumita statiune montana din Slovenia, este situat in Alpii Iulieni, pe malul lacului montan Bled, in mijlocul caruia se afla o mica insula (Blejski Otok) ocupata de o manastire medievala (biserica Sf.Maria). Datorita climei sale blande, Bled a fost vizitat de aristocrati din intreaga lume.
Astazi este o importanta statiune turistica, oferind o gama larga de activitati sportive si este un punct de plecare pentru trasee montane si drumetii, in special in apropiere Parcul National Triglav. Pentru cei care vor sa vina la schi, Slovenia are, printre altele, statiunea Kranjska Gora. La mare cautare sunt si Bohinj si Mariborsko Pohorje. De neratat in Slovenia sunt Pesterile Skocjan.
Personalitati ale culturii universale
La intrebarea “Care este cea mai faimoasa personalitate slovena?” raspunsurile variaza in functie de preferinte. De pilda, cel mai cunoscut poet sloven este considerat France Preseren, iar unul dintre cei mai faimosi oameni de stiinta, Joseph Stefan. In domeniul filosofiei s-a remarcat Slavoj Zizek.
Inconveniente
Ca oameni, slovenii sunt un pic mai rezervati in relatia cu strainii decat vecinii lor italieni, croati sau unguri.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.