Localizare si cadru natural
Slovacia, situata in Europa Centrala, fara iesire la mare, are o populatie de peste 5 milioane de locuitori si o suprafata de aproximativ 49.000 km patrati. Tarile invecinate sunt Ucraina la est, Polonia la nord-est, Cehia la nord-vest, Austria in vest si Ungaria la sud. Capitala si cel mai mare oras este Bratislava, in sud-vestul tarii. Slovacia este membru al Uniunii Europene, NATO, OCDE, OMC si a altor organizatii internationale.
Carpatii se intind pe cea mai mare parte a nordului tarii. Printre acestia, se disting Muntii Tatra (Tatry), care sunt o destinatie foarte populara pentru schi si care de asemenea contin numeroase lacuri si vai, precum si cele mai inalte puncte ale Slovaciei, Gerlachovsky (2.655 m) si Krivan, simbol al tarii.
Campiile se gasesc in sud-vest (de-a lungul Dunarii) si sud-est. Cele mai mari rauri slovace, altele decat Dunarea (Dunaj) sunt afluentii acestuia, Váh si Hron, precum si Morava care formeaza frontiera cu Austria. Cele mai inalte varfuri din partea nordica a Carpatilor se afla in tatra, punctul cel mai inalt fiind Varful Gerlach (2655 m). In sud se intinde campia fertila a Dunarii. Clima este continentala si umeda, cu ierni reci si veri calde. Ploile sunt frecvente primavara si vara, in zonele de ses media este de 400 mm.
Raurile si lacurile glaciare sau antropice compenseaza lipsa unei iesiri la mare a Slovaciei. Acestea sunt amenajate pentru agrement si recreere astfel incat sa intereseze atat turismul intern, cat si pe cel international: Lacul Domasa pe raul Ondava, de exemplu, inalt de 36 m, a favorizat dezvoltarea a sase centre odihna, recreere si agrement nautic in Podisul Ondava.
Parcul National Tatra Inalta (Tanap) are o suprafata de 70 000 ha si este cea mai spectaculoasa arie montana din Slovacia sub aspect stiintific si turistic. Are peste 20 de varfuri ce depasesc 2500 m, circa 100 lacuri glaciare, forme carstice, elemente floristice si faunistice deosebite. Este amenajat pentru turism, existand o retea densa de trasee marcate spre cele mai atragatoare locuri. Alaturi de drumetie, in Tatra Inalta resursele sunt favorabile si sporturilor de iarna, aici fiind centrul de schi al tarii, tratamentului balnear, sporturilor nautice, pescuitului si vanatorii sportive.
Populatie
Poporul de origine slava a ajuns pe teritoriul actualei Slovacii intre secolele V si VI d.Hr., in timpul Epocii Migratiilor. Mai multe regiuni ale Slovaciei au apartinut Imperiului lui Samo, prima entitate politica a slavilor, apoi Moraviei Mari, Regatului Ungariei, Imperiului Habsburgic, Imperiului Austro-Ungar si apoi Cehoslovaciei. Slovacia si-a obtinut independenta pe 1 ianuarie 1993, in urma Divortului de Catifea.
Majoritatea locuitorilor Slovaciei sunt de nationalitate slovaca (86%). Ungurii sunt cea mai mare minoritate etnica (9,7%) si sunt concentrati in sudul si estul tarii, la frontiera cu Ungaria. Celalalte grupuri etnice cuprind tigani, cehi, ruteni, ucraineni, germani si polonezi.
Orase de vizitat
Dupa caderea regimului comunist in 1989 turismul a cunoscut o oarecare scadere. In 1993 numarul turistilor straini a fost de 1.067.739. Capitala de pe malul Dunarii, Bratislava, este port fluvial si centru industrial. Alte orase importante sunt: Kosice (238.000). Zilina (85.000 locuitori), Presov (90.000 locuitori) si Nitra (92.000 locuitori).
Bratislava este un oras vechi, cu 461.616 locuitori, situat de o parte si de alta a Dunarii, la poalele Carpatilor Mici. Este un puternic centru cultural avand numeroase obiective turistice: fortul-castel, cetatea medievala Devin, muzee, Teatrul National Slovac, Vechiul Turn, Catedrala Sfantului Martin, unde a fost incoronata Imparateasa Maria Tereza, Insula Zytny, inchisa de cele doua brate ale Dunarii.
Orasele medievale, constructiile religioase, castelele, conacele si fortaretele sunt dovada existentei Slovaciei ca punct de rascruce al Europei inca din cele mai vechi timpuri. Drumurile comerciantilor ce treceau prin aceasta tara si numeroasele invazii au dus la construirea acestor asezaminte. In Slovacia sunt 18 orase istorice, recunoscute pentru cladiri de epoca, fortificatii, bastioane, biserici, hoteluri, catedrale in stil gotic, baroc sau renascentist.
Sursa foto: wikipedia. org
I. C.