Situat in partea de sud-est a Siciliei, Siracusa s-a ridicat pe ruinele unei vechi colonii grecesti fondata de corintieni in 734 IdHr si mai mult decat orice alt oras sicilian aceste origini s-au pastrat aici, amprenta elena facandu-se simtita in arhitectura, traditii, atmosfera si cultura. Dar Siracusa, cea mai importanta, bogata si temuta cetate din Magna Graecia, cu o populatie de aproximativ 300.000 de locuitori, a fost si orasul lui Arhimede, al lui Pindar si al lui Eschil, multin considerandu-l in antichitate un rival al Atenei. De fapt, istoricii antici spun ca in regiune Siracusa s-ar fi putut teme doar de Atena, Cartagina ori de Roma, orice alta cetate fiind prea marunta in aceasta veritabila Varsta de Aur. Dupa infrangerea cartaginezilor, in 480 IdHr, Siracusa avea sa devina cel mai important oras din regiune, o cetate temuta de toti. O vizita in Siracusa ar putea sa inceapa cu partea veche a orasului, un cartier aflat practic pe o mica insula, Ortegia, unde veti gasi si miticul Izvor Arethusa. Aici veti gasi numeroase monumente medievale, foarte bine pastrate, dar si structuri din perioada elena si romana, raspandite prin tot orasul.
Obiective, atractii, monumente
Templul lui Apollo : este probabil cel mai vechi templu elen din Sicilia, construit in stil doric si datand aproximativ din 565 IdHr. Situat in Ortegia, s-au pastrat doar ruine, dar chiar si asa ramane un obiectiv cultural de prima importanta.
Templul Athenaion : parte a vechiului Templu al Minervei, astazi face parte din cladirea unei catedrale, unul dintre putinele exemple de temple antice transformate in locasuri de cult crestine.
Izvorul Arethusa : miticul izvor, situat tot in Ortegia, este astazi amenajat in forma unei fantani rotunde.
Castelul Maniaces : purtand numele generalului bizantin George Maniaces, care in jurul anului 1030 a ocupat o mare parte din zona de coasta a Siciliei. Fortareata impresionanta pentru acea vreme, a fost in mai multe randuri refacut si extins.
Biserica St Lucia : biserica a fost ridicata in epoca bizantina, chiar pe locul martirajului, fiind transformata in stil normand in secolului XII si, din nou, in secolul XVII, cand a capatat profilul arhitectural actual. Sub cladire se gasesc catacombele, ce merita vizitate.
Teatrul : din trecutul orasului s-au pastrat doua teatre, unul elen si unul roman. Cel elen este unul dintre cele mai mari teatre construite de vechii greci, dar din pacate s-au pastrat doar ruine. Edificiul a fost ulterior renovat si extins de romani, care l-au folosit pentru alte spectacole. La mica distanta se gasesc si astazi carierele de piatra, candva inchisori temute.
Amfiteatrul Roman : sculptat partial in stanca, nu este la fel de impresionant ca cel grecesc, fiind de dimensiuni mai mici.
Mormantul lui Arhimede: nu se stie daca acest mormant in stil roman este chiar cel al lui Arhimede, dar cum legendele locale prind, este unul dintre cele mai vizitate locuri din regiune. Decorat cu doua frumoase coloane in stil doric.
Templul lui Zeus : ridicat in secolul VI IdHr, se gaseste la mica distanta de oras.
Catedrala din Siracusa : catedrala a fost construita in secolul VII de episcopul Zosimo, pe ruinele unui vechi templu inchinat zeitei Atena, datand din secolul V IdHr, pe insula Ortigia. Vechiul edificiu doric, inconjurat de coloane, a fost incorporat in structurii catedralei de astazi. Fatada lacasului de cult a fost refacuta intre 1725 - 1753 de catre Andrea Palma, care a adaugat doua randuri de coloane in stil corintic si mai multe statui sculptate de Ignazio Marabitti. In interior veti gasi o statuie din argint infatisand-o pe Sf Lucia, opera lui Pietro Rizzo, datand din 1599, precum si o statuie realizata de Antonello Gagini.
Biserica San Cristoforo : construita in secolul XIV, refacuta integral in secolul XVIII.
Biserica de la Colegiul Iezuit : unul dintre cele mai frumoase lacasuri de cult, in stil baroc, obiectiv turistic foarte popular.
Biserica Sf Benedict : edificiu de secol XVI, a fost restaurata dupa 1693. Cunoscuta mai ales pentru pictura Moartea Sf Benedict, realizata de Mario Minniti, ce poate fi admirata in interior.
Basilica Sf Ioan Botezatorul : distrusa in 1693, a fost partial refacuta, fiind construita peste vechiul mormant al martirului San Marciano. Altarul este in maniera bizantina. Aici veti gasi si Catacombele Sf Giovanni, un labirint de tuneluri si camarute, cu mii de morminte si cateva fresce interesante.
Castelul Euryalus : poate cea mai impresionanta constructie fortificata din Sicilia. Potrivit unei legende locale structura initiala, un castel cu ziduri solide, turnuri si santuri de apa, ar fi fost proiectat chiar de Arhimede. Construit in jurul anului 400 IdHr, castelul a fost renovat si extins substantial in perioada bizantina. Desi astazi este in mare parte o ruina, castelul ramane un impresionant exemplu de arhitectura defensiva. Castelul, care de-a lungul istorie sale s-a opus cartaginezilor, sarazinilor, romanilor, facea parte dintr-un mult mai amplu sistem defensiv, peste 27 de kilometri de ziduri care protejau unul dintre cele mai mari orase ale lumii elene.
Gymnasiul roman : situat langa Porto Grande, a fost construit in secolul I, ansamblul incluzand atunci un teatru, un templu si o vasta esplanada.
Muzeul Regional de Arheologie : unul dintre cele mai bune si mai moderne muzee din Sicilia, cu o bogata colectie de artefacte diverse descoperite pe teritoriul insulei, accentul punandu-se pe obiectele descoperite pe teritoriul Siracusei. Multe dintre piesele prezentate in expozitia permanenta sunt unice in lume, iar unii specialisti considera acest muzeu ca fiind chiar mai bun decat Muzeul de Arheologie din Palermo.
Palatul Bellomo : construit in secolul XIII, a fost refacut in secolul XV, in maniera gotica. Aici veti gasi Galeria de Arta, poate cel mai interesanta colectie de pictura din Sicilia, incluzand panze de Caravaggio si Antonello da Messina.
Palazzo Montalto : un alt palat, astazi monument istoric, a fost construit in 1397 in maniera gotica. Situat langa Piazza Archimede, veti gasi aici si Fantana Zeitei Artemis, un alt monument foarte interesant.