Vor rosti alocutiuni: Calin Stegerean, directorul Muzeului National de Arta al Romaniei, Alma Redlinger, pictorita formata la Scoala lui Maxy, precum si Luiza Barcan, Adrian Buga, Florin Buhuceanu, Valentina Iancu, Ana Maria Negoita, Vasile Petrovici, Ana Maria Vicol, Mihaela Varga (moderator).
Va urma o masa rotunda moderata de Calin Stegerean, cu urmatoarele teme: M. H. Maxy, artist plurivalent si Incursiuni in biografia lui M. H. Maxy.
Mimi Saraga Maxy: Portretul lui M. H. Maxy
Simpozionul face parte din seria de evenimente din programul Diagonale, un program al Institutului Cultural Roman, dedicat dialogului intercultural, coordonat de Mihaly Zoltan Nagy, vicepresedinte ICR.
Max Hermann Maxy (1895–1971), membru marcant al avangardei romanesti, fondator al revistei de avangarda „Integral”, in ciuda statutului sau de artist important cunoscut pe plan national si international, a suferit de pe urma legilor antisemite promulgate incepand cu anul 1940. Cu toate acestea, nu s-a resemnat si a initiat in anul 1941, la Bucuresti, o scoala particulara, numita Scoala de Arte pentru Evrei, intrucat, in baza legilor antisemite, tinerii evrei nu mai aveau dreptul de a urma studii superioare in universitatile de stat.
Dotat cu calitati pedagogice de exceptie, recunoscute si de studentii pe care i-a avut in perioada postbelica, atunci cand a devenit profesor universitar la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucuresti, Maxy a format in scoala sa, in acea perioada atat de grea pentru tinerii evrei, mai multe viitoare personalitati ale artelor plastice. Este vorba in primul rand Alma Redlinger (n. 1924, Bucuresti) si Mimi Saraga Maxy (1923, Bucuresti–2006, Paris), dar si de Yvonne Hassan (n. 1925, Bucuresti), Eva Cerbu (1924, Bucuresti–2008, Bucuresti), Pita Rubin (1923, Cernauti–1975, Tel Aviv), Maria Constantin (1926, Bucuresti–2012, Bucuresti), Lelia Zuav David (1923, Bucuresti).
Despre profesorul ei, Alma Redlinger spune: „Marele merit al profesorului Maxy a fost ca ne-a lasat, pe fiecare dintre elevii sai, sa ne dezvoltam conform particularitatilor personale“.
Decembrie 2016