Desfasurat in cadrul manifestarii "Zilele Provinciei Autonome Voivodina in Caras-Severin", simpozionul a reunit peste 50 de oameni de cultura si stiinta din centre culturale si universitare din Romania, Republica Serbia, Muntenegru si Germania.
Presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Iosif Secasan, a reamintit ca in 2003, s-a semnat un protocol intre Caras-Severin si Consiliul Executiv al P.A. Voivodina, care a avut ca obiective fundamentale strangerea legaturilor intre institutiile de cultura, sustinerea minoritatilor de ambele parti ale granitei, in realizarea si intreprinderea proiectelor pe care si le-a propus, crearea unor oportunitati ale dezvoltarii turismului bilateral, precum si promovarea si sustinerea dezvoltarii economice si comerciale.
"Timpul a dovedit ca acest protocol a functionat si prezinta, in continuare, noi parametri de dezvoltare si de complexitate. Simpozionul pe care istoricii l-au pregatit reprezinta momentul romanesc al manifestarii, pentru ca editia de anul viitor va avea loc la Novi Sad. In plus, dezvoltarea stiintifica a dovedit ca este un simpozion de anvergura, iar participarea unor profesori si cercetatori eminenti a dat calitate si continut stiintific deosebit acestui simpozion", a afirmat Iosif Secasan.
In opinia sa, elementul de baza il reprezinta strangerea si pe mai departe a relatiilor dintre Caras-Severin si Voivodina, intre Romania si Serbia, pentru programele transfrontaliere din mai multe domenii. La randul sau, vicepresedintele P.A. Voivodina, Dusan Jakovljev si-a aratat satisfactia, pentru faptul ca 100 dintre cele mai importante lucrari prezentate pe parcursul celorlalte editii ale simpozionului au fost traduse bilingv, iar incepand cu aceasta editie, toate lucrarile vor fi publicate bilingv.
In cele 12 editii ale Simpozionului International "Banatul - trecut istoric si cultural", au participat peste 500 de oameni de stiinta si de cultura, au fost sustinute 562 de referate si comunicari, din care, 388 au fost tiparite. Dintre acestea, 60% au fost publicate bilingv, a spus Costa Rosu, presedintele Societatii Romane de Etnografie si Folclor din Voivodina. In plus, vicepresedintele P.A. Voivodina spera ca aceste lucrari sa poata fi gasite si pe un site, in maximum o luna.
Totodata, Dusan Jakovljev a tras un semnal de alarma fata de scaderea demografica a romanilor din Voivodina. Acest lucru se rasfrange si asupra numarului de biblioteci romanesti, care in urma cu 50 de ani se ridicau la 37, pentru ca in prezent, numarul lor sa ajunga la 12. Peste o luna, in Voivodina se va inaugura Centrul Cultural Roman, a mai declarat Dusan Jakovljev.
Rectorul rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Nicolae Bocsan, a afirmat, in conferinta de presa sustinuta sambata, cu ocazia simpozionului, ca una dintre cele mai interesate regiuni, care reflecta cel mai bine Europa de astazi, este Banatul, prin caracterul lui multicultural, multiconfesional si multilingv.