Simon Vouet (9 ianuarie 1590 - 30 iunie 1649), pictor parizian, reprezentant al barocului.
Chiar daca in epoca sa era considerat unul dintre cei mai mari pictori francezi si un important reprezentant al curentului baroc, Vouet a ramas in istoria artelor plastice mai curand datorita influentei asupra picturii franceze decat pentru operele sale.
Fiul de pictor, s-a stabilit in Italia in 1613, locuind la Roma, Genova, Venetia si Neapole. Un talent deosebit, pasionat de arta italiana, s-a bucurat de patronajul si sprijinul unor personaje importante ale vremii, precum Papa Urban VIII. Revine in Franta in 1627, fiind chemat pentru a devenit Pictorul Curtii, pozitie pe care a fost la un pas de a o pierde in 1640 - 1642, datorita rivalitatii cu Poussin. A avut un atelier, foarte cautat si asaltat de comenzi diverse, de la lucrari alegorice la portrete si scene religioase.
A fost profesorul sau colaboratorul majoritatii tinerilor artisti francezi. Stilul sau, desi la inceput influentat de Carravaggio, avea sa aduca in Franta un limbaj artistic italian, necunoscut pana atunci, care a revitalizat arta franceza, devenind deosebit de popular si imitat.
O mare parte din lucrarile sale - portretele membrilor curtii lui Ludovic XIII si cele mai multe compozitii decorative realizate pentru locuinte sau castele - au fost din pacate distruse in timp. S-au pastrat gravuri ale acestora realizate de artisti precum Claude Mellan sau Michel Dorigny.