Simon Ushakov s-a nascut la Moscova in 1626. Sculptor iscusit, teolog si pictor de icoane, el va marca arta eclesiala din Rusia in a doua parte a secolului al XVII-lea. Ushakov se numara, alaturi de Andrei Rubliov, printre cei mai cunoscuti pictori iconari rusi. Multi ani la rand, incepand cu anul 1664, s-a aflat in fruntea atelierului de icoane detinut de tar, fiind numit “iconar sef”. Simon Ushakov a participat la reformele Patriarhului Nifon, care urmareau sa armonizeze Biserica Rusa cu traditiile ortodoxiei de rit grecesc, prin aducerea la numitor comun a iconografiei si prin alte masuri.
Ushakov a fost convins, ca multi alti mesteri iconari, ca sfintii reprezentati trebuie sa aiba chipul transfigurat, si intr-adevar, criticii sunt de accord ca acesta a reusit sa umple icoanele sale de sensibilitate si lumina. Numai ca a realizat acest lucru contopind formele traditionale bizantine cu tehnicile perspectivei si clar-obscurului. Acest stil, in care se intrezareste estetica apuseana, a intrat in cele din urma in contradictie cu intentiile initiale ale pictorului. Incarcand lucrarile de viata si putere, Ushakov nu s-a putut opune secularizarii manifestate in interiorul iconografiei.
Simon Ushakov a trait intr-o vreme dominata de schimbari si intocmai ca maestrii Renasterii si-a desfasurat activitatea in medii si context foarte diverse. Fiindca a imbinat stilul traditional cu detaliile realiste ale artei apusene, multi se intreaba astazi in ce maniera trebuie evaluata munca sa. A fost Simon Ushakov promotorul unei schimbari firesti si necesare, estetic, in iconografia rusa, sau doar personalitatea care a deschis usa influentelor straine? Adepti sunt si vor fi pentru totdeauna si de o parte si de cealalta.
Drept este ca pe parcursul activitatii sale, Ushakov a invitat in dese randuri pictori din Apus pentru a preda diferite tehnici de pictura. Sub inspiratia lui Ushakov au patruns in arta icoanei perspectiva si pictura in ulei. Pe de alta parte, biografii il considera un adept al evlaviei traditionale moscovite si un admirator al monahismului. Una dintre icoanele sale are darul facerii de minuni, aflam din viata Sf Ilarion. Pe langa numeroasele fresce executate in bisericile din Kremlin, pe langa tablourile reprezentand familia imperiala, Ushakov a mai picatat o serie de icoane in biserica Sf. Treime din Nikitniki.
Cele mai cunoscute icoane ale sale sunt cele cu chipul lui Hristos. Alte lucrari de exceptie sunt frescele exterioare ale Catedralei Adormirii Maicii Domnului din Kremlin. Cateva icoane ale lui Ushakov se gasesc in prezent in Galeria Tretyakov din Moscova. Simon Ushakov s-a stins din viata in anul 1686.
I. C.
editor artline.ro