Personalitate marcanta a stiintei geografice romanesti, Simion Mehedinti a fost unul dintre animatorii principali ai vietii cultural-literare de la inceputul secolului trecut.
Nascut la 19 octombrie 1868 in localitatea Soveja, judetul Vrancea, Simion Mehedinti avea sa deprinda inca din anii copilariei respectul de neam si natura gratie locurilor natale pitoresti si educatiei primite.
Studiile teologice efectuate la Roman si Bucuresti vor contribui in mare masura la dezvoltarea dorintei sale de a-si ajuta tara si semenii, lucru ce avea sa-l indeplineasca din postura de pedagog.
In acest sens amintim ca Simion Mehedinti a fost un educator al maselor, si in special al tinerilor. Pentru o vreme a indeplinit si rolul de profesor particular al principelui Carol, cel ce va fi cunoscut mai tarziu sub numele de Carol al II-lea.
Apreciat de intelectualii epocii sale Simion Mehedinti devine primul bursier al Societatii Romane de Geografie trimis la studii in strainatate(1893) iar mai tarziu dupa intoarcerea sa este ales membru al Academiei Romane.
Meritul personalitatilor sub influenta carora s-a format, P. Vidal de la Blache si Fr. Ratzel, a fost acela de a-l transforma pe tanarul cu admirabila capacitate in omul de stiinta ce va devansa nivelul epocii sale.
Ajuns la maturitatea intelectuala, Simion Mehedinti precizeaza locul geografiei in sistemul stiintelor si sustine caracterul ei autonom intr-o perioada in care multe domenii de contact isi revendicau dreptul de a cerceta aspectele comune. Tot el este cel care contribuie semnificativ la stabilirea metodelor de cercetare ale geografiei si la fundamentarea legilor ce guverneaza geosferele terestre (litosfera, hidrosfera, biosfera, atmosfera).
Progresul geografiei pe teritoriul tarii noastre este inseparabil de personalitatea lui Simion Mehedinti. Dupa infiintarea catedrei de geografie in cadrul Facultatii de Litere din Bucuresti in anul1900, devine primul profesor universitar al acestui domeniu din Romania.
Activitatea sa intelectuala a fost materializata prin numeroase lucrari de valoare, dintre care amintim: Terra (1930), opera de importanta stiintifica mondiala, Introducere in studiul Geografiei(1904), Catre noua generatie (1912), Geografia Romaniei si Endopedagogia.