Sigmar Polke (13 februarie 1941), pictor realist german.
Nascut in Oels, Silesia, s-a mutat cu intreaga familie in 1953 din RDG la Willich, in RFG. Dupa o perioada de ucenicie ca pictor de vitralii, Polke isi continua pregatirea sub indrumarea lui Gerhard Hoehme si Karl-Otto Gotz la Kunstakademie din Dusseldorf. In 1963, alaturi de alti artisti, intre care Gerhard Richter, lanseaza curentul Realism Capitalist, ca o reactie la Pop Art, grupul prezentand primele lucrari de gen la Dusseldorf. Noul stil prelua elementele centrale ale Pop Art, folosind obiecte obisnuite transformate in simboluri estetice. Ulterior Polke va realiza si o serie de portrete schitate si manechine stilizate.
In timp astfel de elemente, in diverse combinatii si realizate cu un numar impresionant de tehnici, vor deveni un standard si teme centrale ale universului creatiei lui Sigmar Polke. Continua sa lucreze in aceasta maniera, introducand treptat colajul si modele abstracte, reusind sa construiasca astfel compozitii adesea stranii si socante.
In lucrarea Modern Art (1968) spre exemplu Polke reexamineaza rolul si tehnicile artei moderne, gasind elemente caracteristice pe care le impune ca tipice. In 1973 va lansa si seria intitulata Original si Fals, in care isi exprima ingrijorarea fata de evaluarile expertilor si falsul in arta. Inspirata de furtul unui tablou de Rembrandt din Munster Kunstverein, seria includea lucrari diverse : mici fotografii alb-negru, picturi care reprezentau in unele cazuri lucrari celebre furate, colaje, instalatii din mici bucati de oglinzi si tuburi de neon, un text scris in colaborare cu Achim Duchow, cu titlul "Lui Franz Liszt ii place sa vina la mine acasa pentru a se uita la televizor".
Astfel Polke a reusit sa puna din nou in discutie si sa reevalueze conceptele reproducerii, copiei, imitatiei, dreptului de autor si linia subtire dintre schimbare, interpretare si distrugere.
Intre 1970 - 1971 Polke a sustinut mai multe conferinte la Hochschule fur Bildende Kunst din Hamburg, devenind profesor aici in 1975. Calatoreste foarte mult, ajungand pana in Pakistan si Mexic, unde descopera fascinat miturile si legendele locale.