Dupa surparea in urma inundatiilor de acum aproape un an a unuia dintre zidurile Cetatii Sighisoara, procesul de restaurare inca nu a fost incheiat. Desi banii au venit, cu chiu, cu vai, soarta monumentului aflat in patrimoniul UNESCO ramane una incerta.
A
A
Primarul orasului Sighisoara, Ioan Dorin Danesan, declara, la vremea respectiva, ca lucrarile de consolidare a zidului Cetatii Sighisoara asunt intarziatea din cauza neavizarii proiectulului tehnic de catre actualul Minister al Lucrarilor Publice in vederea initierii unei hotarari de guvern. Aceasta urma sa permita demararea respectivelor lucrari. aProiectul tehnic complet de consolidare si reabilitare a portiunii de zid prabusit este finalizat. A fost avizat de Consiliul Judetean si de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) si zace de o luna de zile la domnul Laszlo Borbely. Asteptam avizul lor pentru ca apoi sa fie promovata hotararea de guvern prin care vom primi 20 de miliarde de lei vechi pentru refacerea portiunii din zid care s-a surpata, spunea atunci Ioan Dorin Danesan. Primarul preciza ca, dupa ce hotararea de guvern va fi promovata, vor incepe lucrarile. aAsteptam hotararea de guvern, pentru ca ne va lua apoi doua-trei luni pentru executia lucrarilor si nu vrem sa ne prinda iarna cu zidul neconsolidata, afirma edilul.
A
Atunci... In alta ordine de idei, Laszlo Borbely, fostul ministrul pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, declara ca anu este necesara nici o hotarare de guverna. aProiectul tehnic nu exista. Trebuia sa se faca acest proiect pentru care a primit bani de la Ministerul Culturii. Domnul primar trebuie sa se puna pe treaba si sa faca proiectul fiindca nu este necesara nici o hotarare de guverna, spunea Laszlo Borbely. Acesta preciza ca asuma data de Ministerul Culturii a fost de 1,2 miliarde de lei vechi. De asemenea, Virgil Nitulescu, actualul secretar general al MCC si fost secretar de stat pe probleme de patrimoniu, mentiona ca aMCC asteapta, la randu-i, avizarea proiectului pentru a se putea da restul de bani din bugetul MCC, aproximativ 170.000 de lei noi din bugetul propriua.
A
Acum... Ce spune insa primarul in momentul de fata, dupa ce banii au ajuns la destinatie desi cu putin timp inainte de inceperea Festivalului de Arta Medievala, Sighisoara arata ca un adevarat santier: aBanii, dupa cate stiu eu, au venit in intregime. Ministerul Lucrarilor Publice mai avea de dat cateva miliarde la constructor, Consign Sighisoara. Ministerul Culturii nu a contribuit cu bani, nu a avut de unde dar si-a trimis expertiia.
Legenda... La sfarsitul lunii martie 2006, ca urmare a precipitatiilor, s-a prabusit o bucata de 35 de metri din zidul Cetatii Medievale Sighisoara, ce figureaza pe Lista monumentelor istorice si in patrimoniul UNESCO. Totodata, s-au produs alunecari ale terenului spre casele invecinate pe circa 60 de metri in zona sudica.
A
A
A
Vinovatii fara... vina
La intrebarea a cui este vina, edilul Sighisoarei a raspuns: aVina este a tuturor, nu numai a noastra, a localnicilor sau numai a Ministerului Culturii. Zeci de ani nu s-au facut lucrari de restaurare la Sighisoara. Se dau bani pentru altele, dar pentru un monument UNESCU nu. Suntem sabotati, altii primesc bani, noi nu. Guvernul da, dar banii se opresc pe drum. Sunt constient ca fiecare isi considera prioritar proiectul lui. Am incercat sa discut cu ministrul Culturii, dar nu am avut trecere. Nici Nitulescu nu a reusit sa ne ajute. Nu avem bani sa reconstruim cetatea, ne-a declarat cu tristete primarul Dorin Danesan (foto).
Ramona Draghici