Inconjurat de plantatiile de maslini si vita de vie, orasul Siena este unul dintre cele mai frumoase din Toscana. Orasul, raspandit pe trei dealuri, este o aglomeratie de strazi inguste si intortocheate si trepte roase de vreme, Piazza del Campo fiind centrul sau, iar Duomo si St Maria della Scala doua obiective culturale importante, greu de uitat de catre cei care le-au vazut. Siena este un oras faimos si pentru Palio, cursele de cai ce au loc in fiecare an intre 2 iulie - 16 august, o veche traditie a locului, dar si ca orasul care are una dintre cele mai vechi universitati din Europa.
|
Ritmul vietii este alert si vesel, ca in orice oras italian, mai ales datorita numarului mare de studenti, strazilor si pietelor mereu aglomerate si numarului mare de evenimente culturale, concerte, festivaluri. Cei care vin aici pentru a descoperi Italia se vor bucura nu doar de traditie ci si de spectacolele de teatru si muzica sau de evenimentele sportive.
Foarte putine locuri din lume au un relief atat de variat ca Siena. In partea de nord a orasului ochiul se bucura de bogatia vie a peisajului din Chianti, cu plantatiile de maslini si vita de vie care acopera dealurile. La nord de Siena se gasesc si alte vechi orase, preucm San Gimignano sau Monteriggioni, prea putin schimbate de scurgerea vremii, cu ziduri vechi, case fermecatoare, strazi inguste ce urca si coboara ametitor, peisaje superbe. La sud de Siena se gaseste valea Arbia, ce duce la orasul Montalcino, celebru printre pasionati pentru vinurile Brunello produse aici. Nici La Crete nu este cu nimic mai prejos, un loc salbatic, pietros si unic in Italia. In partea de vest a orasului veti ajunge in zona de coasta, cu orase precum Castiglione della Pescaia sau rezervatii naturale, intre care si Maremma. Frumusetea naturala a locurilor este greu de descris si imposibil de ignorat sau uitat, iar Toscana se dovedeste o regiune splendida, in care Siena este unul dintre cele mai interesante orase.
Potrivit legendei, fondatorii orasului ar fi fost Senio si Ascanio, fiii lui Remus, unul dintre intemeietorii Romei, iar celebra statuie a lupoaicei care ii alapteaza pe Romulus si Remus poate fi vazuta in mai multe copii prin oras, desi fara nici o legatura istorica. De fapt, potrivit izvoarelor istorice, romanii au infiintat in anul 30 al erei noastre un avanpost militar, numit Siena, care in scurt timp avea sa devina un centru de comert mereu vizitat de negustorii vremii.
Monumentele din Siena
Orasul este remarcabil prin arhitectura sa medievala, foarte bine pastrata, care este pa masura asteptarilor oricarui iubitor de arta si arhitectura din lume. De la micile piete romantice, in care veti gasi adesea porumbei la cladirile construite in secolele XIV - XV, mereu este ceva de admirat in Siena. Cum in centrul orasului traficul este drastic limitat, fiind aproape o zona pietonala, o plimbare va va aduce inapoi in timp intr-o lume medievala. |
Chiar in centrul orasului se gaseste Piazza del Campo, celebra pentru forma sa neobisnuita de scoica, si astazi punctul in care se petrece totul. In piata veti gasi si Fonte Gaia, o fantana de o forma deosebita, cu ghizdurile impodobite de statui si girui.
Tot in Siena, marginind Piazza del Campo, turistii vor descoperi si faimoasele Torre del Mangia si Palazzo Pubblico. Turnul construit in 1848 si avand o inaltime de 102 metri, ofera o priveliste superba a orasului si imprejurimilor. Palazzo Pubblico a fost construit intre 1297 - 1342, fiind un exemplu clasic de arhitectura gotica in Toscana, fiind decorat in interior cu fresce realizate de artisti ca Vecchietta sau Simone Martini.
Duomo de Siena este o superba catedrala, amestec de arhitectura gotica si romanica, avand fatada decorata cu marmura alba si verde. In interior veti gasi o adevarata colectie de lucrari ale unor artisti celebri, precum Donatello, Pisano si Arnolfo di Cambio. Una dintre principalele atractii este podeaua acoperita cu placi de marmura. Muzeul catedralei, aflat in aceeasi piata, gazduieste mai multe statui de Pisano, aduse aici pentru a fi pastrate si restaurate, precum si lucrari ale altor artisti, intre care "Maesta" de Duccio di Buoninsegna. Tot aici se gaseste si Libdreria Piccolomini, cu mai multe fresce care spun povestea vietii Papei Pius II si o colectie de carti cu ilustratii bogate. Langa Catedrala se gaseste si fostul Spital Santa Maria della Scala, astazi complex muzeal, avand in colectie fresce, tablouri si obiecte diverse. |
In Biserica San Domenico cea mai importanta compozitie este o fresca de Andrea Vanni, alaturi de un altar din marmura, iar in cripta bisericii se gaseste o cruce de aur pictata de Sano di Pietro. Biserica San Agostino, poate cea mai frumoasa din Siena, are numeroase lucrari de arta de Vanni si Manetti, iar in capela de secol XV se gasesc fresce de Martini si Signorelli.
In Piazza Salimbeni se gaseste si Palazzo Salimbeni, sediul bancii Monte dei Paschi di Siena, infiintata cu peste 500 de ani in urma. In palat puteti gasi si o bogata colectie de pictura si sculptura.
Muzee si galerii din Siena
In Siena veti gasi un numar impresionant de galerii si muzee, cu colectii de arta deosebite, multe dintre piese fiind extrem de rare. De-a lungul timpului aici au fost adunate lucrari de arta romana, gotica si din perioada pre-renascentista, dar nu numai. IN afara de muzee, sunt numeroase cladiri in stil gotic, ce impresioneaza prin rigoare, frumusete si specificul local. Printre cele mai importante se numara Accademia dei Fisiocritici Museo di Storia Naturale (cu sectiuni de geologie, zoologie, anatomie si botanica), Archivio di Stato (vechi manuscrise, carti rare, documente despre istoria orasului), Battistero sau Museo dell'Opera del Duomo, cu numeroase lucrari de arta religioasa din perioada 1300 - 1500. |
In Galleria della Statua se gaseste si sculptura lui Giovanni Pisano, "Jacopo della Quercia a Donatello". Un alt muzeu important este Museo Civico, pe care il veti gasi la Palazzo Pubblico si care are in colectii capodoperele artistilor care au lucrat in Siena. Nici frescele astronomice din Sala del Mappamondo si Sala della Pace nu trebuie uitate, ca si cele care il infatiseaza pe primul rege al Italiei, realizate in secolul XIX.
Pentru copii exista Museo d'Arte per Bambini, cu activitati si expozitii dedicate copiiilor pentru a-i familiariza pe acestia cu arta. De aici ati putea merge la Oratorio di S.Bernardino, construit in secolul XV, cu interioarele decorate de frescele manieriste ale lui Domenico Beccafumi. Arta contemporana este prezentata la Palazzo delle Papesse - Centro di Arte Contemporanea, unde se organizeaza ample expozitii de cateva ori pe an, precum si programe educationale. Iubitorii de arta trebuie sa mearga si la Pinacoteca Nazionale, muzeul cu cea mai mare colectie de pictura din oras, mai ales lucrari ale artistilor locali, intre care mai multe compozitii semnate de mari maestri ai secolelor XII - XVII. Un alt complex muzeal este Santa Maria della Scala Complesso museale.
Parcuri si gradini
Gradina Botanica din Siena se afla chiar in centrul orasului si a fost infiintata in 1784 de catre Biagio Bartalini. Intrarea se gaseste in Piazza Sant Agostino, iar gradina are o suprafata de doua hectare si jumatate, cu o bogata varietate de plante, impartite in trei sectiuni distincte. Prima sectiune este dedicata plantelor locale din Toscana, intre care si specii de plante medicinale si aromatice sau cele folosite in arta culinara. O a doua sectiune este dedicata plantelor acvatice, alaturi de copaci si plante exotice, iar cea de a treia pomilor fructiferi si cactusilor.
Un alt parc public foarte popular este La Lizza, o uriasa gradina aflata in fata fortaretei construite de Cosimo I, din familia Medici, dupa ce florentinii au cucerit Siena, cunoscuta sub numele de Forte din Santa Barbara. Fortareata a fost deschisa pentru public din 1778, fiind de atunci gazda festivalurilor si petrecerilor importante, iar astazi locul unde vara sunt proiectate filme pe un urias ecran. Fortareata gazduieste si celebra Enoteca Italiana, Vinoteca Italiana, locul unde iubitorii vinului vor gasi cele mai bune soiuri italiene.
Piete si festivaluri din Siena
Pentru a descoperi stilul de viata al locuitorilor din Siena, dincolo de muzee si opere de arta, locul cel mai potrivit ar fi piata. Cea mai importanta dintre acestea este piata centrala, organizata in fiecare dimineata de miercuri in La Lizza. Pana dupa pranz strazile sunt pline de cumparatori si vanzatori, iar gama de produse este uriasa, de la imbracaminte la mancare si flori. Pentru obiectele de antichitate cel mai bun targ se organizeaza in cea de a treia duminica a fiecarei luni in Piazza del Mercato.
Festivalurile joaca un rol foarte important in Siena, iar cele mai importante sunt doua festivaluri religioase, organizate pentru a sarbatori sfintii care apara orasul: Santa Lucia, pe 13 decembrie si St Guiseppe, pe 19 martie. In Siena au loc si alte festivaluri, multe bazate pe traditii din agricultura, pentru a sarbatori recolta de masline sau de struguri.
Printre cele mai importante targuri si festivaluri din provincia Siena se numara : Mercatino delle Crete (in a doua sambata a fiecarei luni, o piata de artizanat si produse traditionale), Carnavalul Asciano (in februarie, o procesiune traditionala cu spectacole muzicale si folclorice), Mercatino della Scialenga (la sfarsitul celei de a treia saptamani a lui septembrie, targ de antichitati), La Trebbiatura (un festival de traditii agricole, organizat in luna iulie), Maggiolata (festival de foclor, are loc in luna aprilie ; Rapolano Terme (Festivalul mistretului salbatic, are loc in aprilie, in centrul orasului).
Artisti celebri din Siena
Pentru cei din Siena pictura si in general artele plastice reprezinta o indelungata traditie, iar Scoala de la Siena - al carei stil va fi vizibil diferit de cel renascentist - a avut numerosi reprezentanti importanti. Aici se gaseste si Pinacoteca Nazionale (Galeria Nationala de Pictura a Italiei) cu o bogata colectie de capodopere, intre care cele ale unor artisti din Siena precum Duccio Di Buoninsegna, Simone Martini, Pietro si Ambrogio Lorenzetti.
Martie 2007