2. Cel mai inalt vulcan activ din Europa se gaseste in partea de est a Siciliei, langa Catania, si a erupt pentru ultima oara in toamna anului 2013. Cu o inaltime care depaseste 3000 de metri si o periculoasa atractie pentru turistii care isi doresc sa urce pe Muntele Etna, vulcanul ramane un veritabil simbol al regiunii si paradoxal sau nu un loc unde agricultura si in special viticultura profita din plin de solul vulcanic de aici. Cei care nu isi doresc sa se apropie prea mult de vulcanul Etna se pot asadar bucura de vinurile siciliene produse aici, foarte indragite si apreciate de cunoscatori.
3. Dar Sicilia este si locul unde s-a nascut sonetul, creatia poetului Giacomo da Lentini, cel care nu doar ca a gasit forma si ritmul, dar a reusit spre inceputul veacului al XIII-lea sa popularizeze noua forma suficient pentru a fi repede adoptata in Toscana, si apoi in toata Italia si mai departe. Unul din acei poeti care a scris istorie literara fara ca numele sau sa mai fie cunoscut generatiilor urmatoare, Lentini s-a bucurat in vremea sa de o impresionanta popularitate, iar scrierile sale aveau sa circule prin partea de sud a Italiei, atat cele trimise de el altor poeti (dupa obiceiul vremii) cat si cele copiate sau preluate, cu deformarile inerente, si transformate adesea in cantece populare.
4. Intr-o scena devenita celebra din ultima parte a trilogiei Nasul spectatorii pot sa admire Teatro Massimo din Palermo, impunator monument arhitectural si cel mai mare teatru de opera din Italia, un proiect ambitios si costisitor a carui constructie a inceput in anul 1874. Proiectul gandit de arhitectul italian Giovan Battista Filippo Basile avea sa fie marea sa creatie (din pacate nu a apucat sa il vada terminat) continuata de fiul sau, Ernesto Basile, si totul a durat mai bine de doua decenii, pana in 1897 cand a avut loc inaugurarea. Chiar si cei care nu sunt poate pasionati de opera trebuie sa vina aici pentru a se bucura de frumusetea arhitecturii si decoratiunile teatrului.
5. Sicilia trebuia sa aiba propria versiune de pizza, mult diferita de cea prezenta in alte tari, cu o portie generoasa de rosii, alaturi de ansoa, ceapa, ierburi aromatice si alte ingrediente, un aluat gros si consistent, iar potrivit traditiei multi prefera sa amestece toate componentele in loc sa le aseze in straturi pe suprafata. Veti putea gasi si alte legume pe o pizza siciliana, dar branza nu este obligatorie, desi nu putini sunt cei care o adauga. De altfel mai ales in ultimii ani Sicilia este apreciata de cunoscatori pentru gastronomia traditionala si mai ales pentru mancarea stradala, care adapteaza si schimba adesea inspirat unele retete si traditii locale.
6. Candva o importanta asezare greceasca, Sicilia pastreaza din fericire si astazi mai multe situri arheologice elene de prima importanta, obiective turistice deosebit de populare (noua la numar, cel mai important fiind Valea Templelor din Agrigento) si locuri unde cercetatorii au reusit sa gaseasca arteface si marturii unice. De altfel aici veti gasi unele dintre cele mai bine pastrate ruine din acea epoca din afara Greciei de astazi.
7. Aici cafeaua este mai mult decat o placere, este o traditie si o parte din identitatea culturala si istorica a Siciliei, dar turistii care vin pentru intaia oara s-ar putea sa gaseasca licoarea preparata traditional poate un pic prea tare. Cu un numar impresionant de cafenele si pravalii de unde puteti cumpara cafeaua proaspat prajita si macinata, este un loc unde puteti redescoperi magia cafelei sau, cine stie, sa va indragostiti pentru intaia oara cu adevarat de aceasta bautura.
Foto: piqsels.com, pixabay.com