Dupa marea inaugurare a sezonului cultural de vara, Sibiul a avut parte de evenimente muzicale, teatru, expozitii si vernisaje. Evenimentul saptaminii a fost prezenta in capitala culturala a Europei a grupului Janice Harrington Trio, care a oferit trei concerte si ocazia de a face cunostinta cu un gen muzical mai putin cunoscut la noi - gospelul, combinat cu jazz si blues.
Pe linga spectacolele muzicienilor americani, Sibiul s-a delectat cu piesa de teatru 'Nasul' cu Ada Milea, cu filme la Studioul de Film ASTRAsi cu expozitii noi, precum cea de arhitectura fortificata saseasca din Cetatea Cisnadiei.
Cuburile rosii
Incepind cu aceasta saptamina, Sibiul si-a schimbat mobila. 'Initial, proiectul s-a nascut din dorinta crearii unui mobilier urban unitar (de aici si titlul Un mobilier urban pentru Sibiu), un suflu de modernism care sa intregeasca limbajul arhitectonic al orasului Sibiu', a spus in fata publicului adunat in Piata Mare la vernisaj Cristian Abrihan, unul dintre cei doi tineri care au adus in capitala culturala cuburile rosii. Fara a mai avea nevoie de o prezentare, interesantele forme, de fapt niste banci rosii de diverse marimi, au devenit in scurt timp punct de intilnire pentru toata lumea care cauta un moment de liniste.
Primul loc ales de organizatori pentru amplasarea corpurilor a fost Piata Mare. 'Zona centrala a fost doar punctul de pornire. Daca proiectul este acceptat in continuare de oameni, dorim ca acest tip de mobilier urban sa se regaseasca si in restul Sibiului, mai ales in cartiere. Speram ca aceste module rosii sa fie doar un pas mic pentru ceva care sa aiba o rezonanta mare, sa aduca ceva tineresc si nou in oras', a spus Cristian Abrihan. Bancutele sint facute din material lemnos si au fost date cu patru straturi de vopsea si apoi lacuite, pentru a face fata intemperiilor. 'Vor rezista, spunem noi. Daca la concerte fiecare cub a reusit sa sustina peste opt persoane sarind in picioare pe ele, cuburile vor fi aici pentru mult timp', sint de parere organizatorii.
Un Hermann
O alta surpriza rezervata de capitala culturala vizitatorilor sai este intilnirea cu personajul mitic de care se leaga intemeierea orasului Sibiu. 'Istoria la pas. Faceti cunostinta cu Hermann', proiect inclus pe agenda culturala, prezinta statui in diverse locatii din centrul istoric, unde vor ramine pe intregul parcurs al anului 2007.
Zece ipostaze
In total, vor fi realizate zece sculpturi care reprezinta acelasi personaj: Hermann, transpus in ipostaze diferite, identificabile prin atribute, costum, atitudine etc. Ipostazele culturale ale personajului ilustreaza evolutia comunitatii sibiene si a intregului oras si, din momentul amplasarii, statuile au devenit bunuri ale intregului Hermannstadt.
Fiecare figurina are cite o placa inscriptionata in romana, engleza si germana, in care se ofera informatii succinte despre subiectul ales. Tehnic, sculpturile sint realizate din straturi de nestrapol cu armatura din fibra de sticla si schelet interior din metal si lemn.
Calendar de weekend
Vineri: vernisajul expozitiei 'Colectii si colectionari din Sibiu'; concert live de jazz in Imperium Pub. Simbata: colectia Samuel von Brukenthal la Palatul Brukenthal; expozitie de grafica si pictura semnata Sieglinde Bottech la Galeria de Arta Contemporana; spectacolul 'Viata cu un idiot', la Teatrul National 'Radu Stanca'.
Duminica: piesa 'Vremea dragostei, vremea mortii', regizata de Radu-Alexandru Nica; proiectie de videoclipuri muzicale in 'Videoteca sentimentala' din Imperium Pub.
Oana Timar