PreÅedintele Consiliului Pontifical pentru Cultur Åi al Consiliului Pontifical pentru Dialog Interreligios, cardinalul Paul Poupard, soseÅte astzi la BucureÅti, urmând s fie primit de PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cardinalul Poupard va participa la Întâlnirea european a Consiliului Pontifical pentru Cultur, care va avea loc la Sibiu, în zilele de 2-5 mai.
Întâlnirea anticipeaz marea Adunare ecumenic programat pentru luna septembrie în capitala cultural european.
IntervenÅ£iile cardinalului Paul Poupard sunt socotite importante puncte de reper. Iat ce declara acesta în cel mai recent interviu acordat cu prilejul aniversrii celor doi ani de pontificat ai lui Benedict al XIV-lea: O oglind a personalitÅ£ii Åi a stilului su, discursurile Papei Benedict al XVI-lea ating cel mai înalt nivel intelectual fr a folosi îns cuvinte pe care cineva ar putea s nu le înÅ£eleag. Capacitatea de a exprima misterul lui Dumnezeu într-un limbaj clar Åi simplu este o definiÅ£ie potrivit pentru stilul Papei Benedict al XVI-lea."
Teolog-intelectual dispus s înveÅ£e limbajul iubirii
Cu ocazia precedentei vizite în România, într-o conferinÅ£ desfÅurat în Aula Magna a UniversitÅ£ii din Cluj, pe tema "O Europ a popoarelor Åi a culturilor: Rdcinile creÅtine", cardinalul Paul Poupard a fcut aceast mrturisire de credinÅ£: "Duhul Sfânt ne-a fost dat ca s ne înveÅ£e limbajul iubirii. VedeÅ£i Åi dumneavoastr: eu vorbesc în francez, dar ca s înÅ£elegeÅ£i ce spun trebuie s îl ascultaÅ£i pe acela care traduce.
Dincolo de cuvinte îns, ne uneÅte acelaÅi limbaj: mesajul trinitar prin care suntem chemaÅ£i s fim dup chipul Åi asemnarea lui Dumnezeu Tatl.
Aceasta este iubirea pe care Duhul Sfânt a revrsat-o în inimile noastre Åi prin care putem s ne iubim fraÅ£ii dup cum însuÅi Dumnezeu ne iubeÅte. Acesta este mesajul dat de martirii care l-au urmat pe Cristos pe Cruce: iubirea creÅtin pretinde druirea de sine. Iar ceea ce i se druieÅte lui Dumnezeu nu poate fi luat înapoi, cci ar fi o ofens faÅ£ de El."
În serviciul a patru Papi
Conform cutumelor Vaticanului, cardinalul Paul Poupard a demisionat dup moartea Papei Ioan Paul al II-lea, dar, chemat de noul Pap, a revenit în funcÅ£ia de preÅedinte al Consiliului Pontifical pentru Cultur, fiind numit apoi Åi coordonatorul Consiliului pentru Dialog Interreligios.
Acesta este un fin Åi subtil intelectual, ale crui servicii au fost puse în slujba ultimilor patru Papi: Ioan al XIII-lea, Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea Åi Benedict al XVI-lea.
Apropiat de cultura român, cardinalul de origine francez s-a declarat un mare admirator al icoanei Åi misticii bizantine. LicenÅ£iat în teologie Åi istorie la Universitatea Sorbona, cardinalul Paul Poupard a devenit apoi unul dintre cei mai stimaÅ£i specialiÅti în mistica Åi spiritualitatea creÅtin.
Å¢inta acestor studii a fost dialogul ecumenic Åi buna înÅ£elegere între religii. El a mrturisit c a fost influenÅ£at de personalitatea lui Mircea Eliade, ale crui studii l-au inspirat în elaborarea lucrrilor sale de dialog intercreÅtin Åi interreligios.
Patriarhul Bartolomeu este aÅteptat la Adunarea ecumenic este aÅteptat Åi Membrii preÅedinÅ£iei Consiliului ConferinÅ£elor Episcopale Europene au fost primiÅ£i de Papa Benedict al XVI-lea, tema discuÅ£iei fiind adunarea ecumenic din septembrie. La aceast adunare sunt aÅteptaÅ£i reprezentanÅ£i ai tuturor confesiunilor creÅtine. La Sibiu este confirmat Åi participarea Patriarhului Constantinopolului, Bartolomeu I, dup cum declara AlteÅ£a Sa Radu, principe de Hohenzollern - Veringen, în interviul pe care l-a acordat sâmbt ziarului Adevrul .