O conferinta cu titlul "Teoria si practica reabilitarii patrimoniului construit” a debutat, miercuri, la Sibiu. La manifestare participa specialisti in reabilitarea monumentelor istorice din 16 tari, care ar putea sprijini inscrierea centrului istoric al orasului pe lista patrimoniului UNESCO.
"Aceasta conferinta, care a ajuns la a XIII-a editie, s-a tinut pana in urma cu doi ani doar la Tusnad. Acum se tine la Sibiu pentru ca orasul este Capitala Culturala a Europei, dar si pentru ca aici s-au facut extrem de multe in domeniul restaurarii monumentelor istorice. Sunt prezenti in sala cei mai mari specialisti in domeniul restaurarii din 16 state, care vor putea verifica lucrarile care s-au facut la monumentele din Sibiu.
Acesti specialisti vor putea recomanda sau nu inscrierea centrului istoric al Sibiului in lista patrimoniului UNESCO", a declarat, miercuri, Sergiu Nistor, comisar guvernamental pentru programul "Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007", intr-o conferinta de presa. Potrivit acestuia, Sibiul a inaintat dosarul pentru inscrierea in patrimoniul UNESCO inca din iarna anului 2006, iar decizia finala se va lua la finalul lunii iunie in Noua Zeelanda.
"Mai avem putin pana la decizia finala. Le-am cerut acestor specialisti sa verifice ce s-a facut la Sibiu si sa sustina candidatura centrului istoric pentru inscrierea in patrimoniul UNESCO. Trebuie avut insa in vedere ca decizia nu depinde doar de valoarea, vechimea si autenticitatea monumentelor de la Sibiu, ci si de politica de extindere a UNESCO. Acest organism vrea sa echilibreze seria inscrierilor, pentru ca in prezent sunt foarte multe situri europene medievale in patrimoniul UNESCO, dar sunt foarte putine situri din secolele XIX si XX", a mai spus Sergiu Nistor.
Sighisoara, oras UNESCO
Specialistii europeni in reabilitarea monumentelor istorice s-au declarat incantati de ce au vazut la Sibiu. Presedintele Centrului International pentru Monumente si Situri - ICOMOS, Michael Petzet, crede insa ca "Sibiul este putin dezavantajat", avand in vedere multitudinea de situri medievale europene inscrise deja in patrimoniul UNESCO.
"Eu am fost de patru ori deja in Sibiu. Am vazut progrese minunate la monumentele de aici. ICOMOS face recomandari, nu ia decizii in privinta inscrierii monumentelor. E adevarat ca de multe ori recomandarile noastre au fost ascultate. Acum nu se pune problema de valoare intrinseca a ceea ce aveti aici la Sibiu, ci de decizia UNESCO, care si-a propus sa echilibreze perioadele, locurile si siturile.
Din acest punct de vedere Sibiul este putin dezavantajat, pentru ca sunt situri medievale europene, iar din acestea sunt o multime inscrise in patrimoniul UNESCO", a spus Michael Petzet. Sibiul ar putea sa nu ajunga pe lista UNESCO si pentru ca ultima mare inscriere in lista patrimoniului protejat s-a facut tot din Romania.
Potrivit lui Sergiu Nistor s-au inscris in decembrie 1999 Sighisoara, Biertan, Bisericile de lemn din Maramures, Cetatile dacice din Muntii Orastiei.
Lucrarile conferintei "Teoria si practica reabilitarii patrimoniului construit" se vor incheia sambata cu o vizita la mai multe monumente istorice.