Tot in Capitala Culturala Europeana se desfasoara programul "Recolonizarea Sibiului prin arta", mai exact in Cetatea Cisnadioara pana pe data de 27 iulie. Prima dintre manifestarile cuprinse in cadrul acestui proiect este "Painting and costume performing", o expozitie al carei vernisaj va avea loc pe 13 iulie. Un traseu initiatic pentru pelerini, un carnaval cu personaje fantastice, intreceri intre ingeri si demoni, un performing de costum si expozitie de arta cu trimiteri la zona medievala, toate fac parte din manifestarea la care vor participa studenti de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica si de la Universitatea Nationala de Arta Bucuresti, coordonati de Razvan Vasilescu si in regia si coregrafia lui Costin Anghel.
Pe 12 iulie incepe unul dintre cele mai importante programe UNITER de sub egida "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007" - spectacolul de opera "Tragedia lui Carmen" dupa Bizet, in adaptarea lui Peter Brook si a lui Marius Constant, regia lui Ion Caramitru, scenografia Mariei Miu, cu participarea a peste 25 de tineri artisti. Spectacolul este o adaptare moderna, care pastreaza ariile originale, cu insertii de proza, dar a avut putine reprezentatii pe scenele lirice europene. "Tragedia lui Carmen" a avut premiera in anul 1981, la teatrul parizian "Les Bouffes du Nord", in regia lui Peter Brook si a fost produsa de Opera din Belfast in anul 1993. Inedita combinare a celor doua domenii - teatru si opera - girata de Peter Brook si Marius Constant - reprezinta o formula provocatoare. Dincolo de abordarea muzicala specifica, spectacolul se vrea a fi unul grandios, dar intr-un spatiu cultural exterior, neconventinal - Curtea Muzeului de Istorie din Sibiu.
Duminica, 15 iulie, va incepe derularea proiectelor "Punct de colectare a artei" (Street debate Public Art) al lui Dumitru Gorzo si "Artele focului", crearea live a unor obiecte din sticla, proiect concretizat in amplasarea in spatii publice din Sibiu a 50 de panouri verticale care le vor oferi posibilitatea artistilor anonimi sau "underground" sa se exprime grafic. Panourile vor servi drept suport pentru interventii de tip grafitti, stencil, stamp, sticker sau simple mazgalituri sau zgarieturi, adica arta urbana "ilegala".
Iulie 2007