"Sibiul datoreaza intrarea pe aceasta scena Luxemburgului, fara invitatia caruia nu ne-am fi putut depune candidatura.", a declarat primarul Sibiului Klaus Johannis, sambata, cu ocazia inaugurarii programului Luxemburg si Marea Regiune, Capitala Culturala Europeana, in fata oficialitatilor luxemburgheze, a Ducelui Henric (foto stanga) si a Ducesei Maria Tereza de Luxemburg. Totodata, Johannis a aratat care sunt legaturile dintre cele doua orase, incepand cu cele istorice comune din secolul al XI-lea, cand colonisti vorbitori ai unui dialect germanic s-au stabilit in Transilvania intemeind asezarea Hermannsdorf, ulterior Hermannstadt.
O delegatie romana compusa din Comisarul Guvernamental pentru programul "Sibiu - CCE 2007", Sergiu Nistor, Cristian Radu, coordonatorul general al programului Sibiu - CCE 2007, si Marius Constantin, secretarul Asociatiei Sibiu CCE 2007, primarul Sibiului, reprezentanti ai presei centrale din Romania si ai firmei GAV Scholz&Friends, care se ocupa de promovarea programului "Sibiu - CCE 2007", a participat cu aceasta ocazie, pe 9 decembrie, la deschiderea oficiala care a avut loc la sala Rotonde, un fost atelier care a apartinut cailor ferate luxemburgheze, in prezent adaptat activitatilor culturale. La eveniment au participat circa 800 de oficialitati, printre care primarul orasului Luxemburg, Paul Helminger, premierul luxemburghez Jean-Claude Junker, Guy Dockendorf (foto dreapta), presedintele programului "Luxemburg - CCE 2007". Din delegatia romana, desi a fost invitat, a lipsit ministrul Culturii si Cultelor Adrian Iorgulescu, care a fost reprezentat de Sergiu Nistor. Majoritatea oficialilor care au sustinut discursuri au subliniat legaturile culturale si istorice dintre Sibiu si Luxemburg, subliniind in acelasi timp faptul ca Romania este singura tara care intra in UE cu o Capitala Culturala Europeana. Discursurile oficialitatilor au fost imbinate cu recitaluri, printre care si trupa romaneasca "Nicolas Simion Group - Transylvanian Grooves", Corul Robert Schuman sau Ansamblul Claudia Bombardella.
In aceeasi seara manifestarile au continuat cu o parada urmata de un impresionant foc de artificii pe podul Adolphe, organizat de Groupe F, acelasi care a fost solicitat si pentru deschiderea oficiala de pe 1 ianuarie de la Sibiu. In cadrul festivitatilor de deschidere se regaseste si un spectacol sustinut de Nicolas Simion la Abbaye de Neumunster, acolo unde in urma cu un an se semna tratatul de aderare a Romaniei la UE. In afara de spectacolele de lumini, muzica, dans, teatru si muzeele si institutiile nationale din Luxemburg - Muzeul national de Istorie si Arta, Biblioteca Nationala, Arhivele Nationale, Muzeul de Arta Moderna - au fost deschise tuturor celor care au luat parte la marea deschidere. Pentru a doua oara Capitala Culturala Europeana, dupa 1995, Luxemburgul si-a pastrat interesul pentru acest gen de manifestari, a declarat Anne Kaiffer, atasatul de presa pentru "Luxemburg - CCE 2007".
Pe 1 ianuarie, la Sibiu va avea loc si deschiderea oficiala a programului "Sibiu - CCE 2007", in Sala Thalia la care sunt asteptate oficialitati de la Luxemburg. Momentul va fi urmat de o receptie in pivnitele Salii Thalia. La eveniment au fost invitate cateva sute de oficialitati printre care toti ministrii Culturii din statele europene, membri ai Parlamentului European etc., dupa cum a declarat primarul Klaus Johannis in cadrul unei intalniri cu presa care a avut loc la Luxemburg. Cu aceeasi ocazie, primarul Sibiului a anuntat si care sunt oficialitatile care au confirmat prezenta la Sibiu in cursul anului viitor printre care se numara Guy Dockendorf, presedintele programului "Luxemburg si Marea Regiune - Capitala Culturala Europeana 2007", Octavie Modert, secretar de stat pentru cultura, educatie si cercetare, si Susanne Kastner, vicepresedintele Bundestag-ului etc., iar intre 12 si 13 iunie va veni premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, urmand ca intre 7 si 9 iunie sa se organizeze o intalnire a sefilor de stat si a ministrilor Culturii din Europa. De asemenea, a spus el, "Marele Duce Henric a fost incantat de ideea colaborarii cu Sibiul si ar planifica o vizita pentru anul viitor, dar nu este confirmat nimic".
In 2007, Sibiul si Luxemburgul vor derula impreuna 26 de proiecte culturale care acopera zone precum muzica, teatru, literatura.