Conceptul in sine a luat nastere in 1985 odata cu propunerea Melinei Mercouri, pe atunci ministru al Culturii din Grecia, cunoscuta in lumea intreaga drept o mare cantareata si mai putin pentru meritele sale politice.
A fost insa o propunere de natura politica aceea de "a pune artele in slujba infloririi economice a unor orase europene", care aveau astfel avantajul de a fi asezate, pe parcursul unui an intreg, intr-un fel de vitrina imaginara, avand garantia ca foarte multi ochi se vor intoarce spre ele.
Din 1985, cand Atena a fost numita prima Capitala Culturala Europeana, 33 de orase i-au urmat. Traditia capitalelor culturale europene - fiindca deja poate fi vorba despre o traditie - a aratat ca oamenii abia asteapta sa se bucure de cultura, cu conditia sa le fie oferite modalitatile de a o intalni. De aici pana la inflorirea turismului cultural nu mai e decat un pas.
Faptul ca un oras romanesc se afla acum pentru prima data printre capitalele culturale europene ar putea fi, pe langa simbolul concret al intrarii noastre "in randul lumii europene", un pas important in dezvoltarea turismului cultural, domeniu in care am fost ani de zile mai degraba stangaci, in ciuda potentialului de care dispunem.
Dar ar fi prea mult sa ne facem iluzii ca lucrurile se vor rezolva de la sine, mai mult decat desemnarea in sine, mai mult decat anul acesta cand va fi in prim-plan, Sibiul trebuie sa aiba in vedere continuarea acestui program, sa urmareasca beneficiile ulterioare pe care le vor aduce investitiile facute in perioada pregatirii evenimentului. Mai ales ca investitiile n-au fost deloc putine. "Spre deosebire de Luxemburg si multe alte capitale culturale europene, Sibiul a trebuit sa puna in aplicare planuri foarte ambitioase de refacere a infrastructurii culturale si civile. Pentru a pregati orasul, Primaria a investit numai in acest an o suma de aproximativ 100 milioane RON pentru restaurarea centrului istoric si pentru modernizarea infrastructurii celor mai importante artere de circulatie. Costurile programului cultural, care se ridica la aproximativ 35, 7 milioane RON (aproximativ 10 milioane euro), sunt suportate de Municipalitate (13, 2 milioane RON), Consiliul Judetean (1,5 milioane RON) si Ministerul Culturii (21 milioane RON)", spunea primarul orasului, Klaus Johannis, cu ocazia lansarii oficiale a programului Sibiu- Capitala Culturala Europeana.
Pentru ca povestea sa inceapa cu bine, merita sa vedem macar acum partea plina a paharului: chiar daca nu toate lucrarile de restaurare si infrastructura promise au fost terminate, in ciuda intarzierilor campaniei de comunicare, recuperate din mers de catre firma desemnata prin licitatie sa se ocupe de promovarea evenimentului, se poate spune ca Sibiul este pregatit pentru anul extrem de animat pe care il va parcurge. Zilele acestea isi asteapta primii vizitatori care vor petrece aici Revelionul integrarii. Cine nu a vazut inca aceasta "bijuterie a Transilvaniei" nu mai are nici o scuza sa nu o faca in anul care vine. (C.M.)
Ziarul Gandul