Primul eveniment folcloric al programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana, Festivalul-Concurs National de Interpretare a Muzicii Populare Romanesti 'Vara, Vara, Primavara', se va desfasura intre 25 si 27 aprilie si va aduce la Sibiu tinere talente, precum si nume bine cunoscute ale folclorului romanesc.
Peste 40 de tineri interpreti de muzica populara se intilnesc la sfirsitul acestei saptamini in capitala culturala europeana in cadrul unei noi editii a unui festival devenit traditie pentru Sibiu: 'Vara, Vara, Primavara'. 'Festivalul isi propune valorificarea tezaurului folcloric din Romania, afirmarea si promovarea valorilor autentice, introducerea in circuitul national de noi talente, cit si prezentarea celor mai frumoase costume din diferitele zone etnofolclorice ale tarii. Noutatea editiei din acest an o constituie prezenta concurentilor din diaspora, mai precis din Republica Moldova, Serbia si Bulgaria', spune Silvia Macrea, director al festivalului.
Timp de trei zile, Sibiul cultural european se va transforma in capitala muzicii populare romanesti, prin prezenta concurentilor din toate marile zone etnofolclorice ale tarii, precum si a tinerilor romani din diaspora. Preselectia va avea loc pe 25 aprilie, iar cei care vor trece de primele probe se vor intilni in concurs joi, 26 aprilie, ora 18.00, la Pavilionul Sibiu 2007. Fiecare dintre ei va interpreta doua melodii specifice zonei de provenienta si va incerca sa-si demonstreze cunostintele despre caracteristicile zonei pe care o reprezinta. Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra ansamblului profesionist 'Cindrelul-Junii' Sibiu, iar concursul se va incheia cu un recital sustinut de Cristian Pomohaci.
Vedete si laureati
Sali arhipline, asta asteapta organizatorii in cele doua spectacole cu intrare libera din Pavilionul Capitalei Culturale. Vineri seara, de la ora 18.00, in cadrul Galei laureatilor, ii vom revedea pe cei mai buni concurenti din festival, care vor sustine recitaluri alaturi de interpreti renumiti de muzica populara si de laureati ai editiilor precedente.
Ionut Dolanescu, Ionut Fulea, Mariana Ionescu, Ramona si Petrica Vita, Viorica Macovei, Cornelia si Lupu Rednic, Nineta Popa, alaturi de solisti din Sibiu - Robert Tirnaveanu, Alina Bica, Viorica Telcean si Nelu Albu - vor urca, de asemenea, pe scena in spectacolul din 26 aprilie. Artistii vor fi acompaniati de orchestra 'Cindrelul-Junii' Sibiu si de orchestra 'Lautarii' din Chisinau, condusa de maestrul Nicolae Botgros si aflata pentru prima data la Sibiu. 'Ne-am dorit foarte mult sa aducem aceasta orchestra si ma bucur ca am reusit acest lucru la editia din capitala culturala europeana a festivalului', adauga Silvia Macrea. Gala laureatilor va fi transmisa de TVR.
Festivalul este organizat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale 'Cindrelul-Junii' Sibiu si se afla la a V-a editie.
Muzee si colectii in capitala culturala
*'Arhitectura fortificata saseasca din Transilvania', expozitie in Turnul de nord al Cetatii din Cisnadie.
*'Colectii si colectionari din Sibiu', la Centrul de Cultura si Dialog 'Friedrich Teutsch'.
*Expozitii: Invitatie la Muntele Athos, Costume populare mexicane, Din cultura si arta popoarelor lumii, Capodopere religioase restaurate la Muzeul ASTRA, Cahle transilvane la Complexul National Muzeal ASTRA (Piata Mica nr. 11).
*Capodopere ale colectiei Brukenthal, Pinacoteca Samuel von Brukenthal - Modell Aufklarung, Poduri europene. Traditie si continuitate, expozitii la Muzeul National Brukenthal.
*Arme si armuri din colectia Muzeului National Brukenthal, Lapidarium roman, Victor Vasarely, Nino di Luca, Dunarea de la Cazane la varsare, expozitii la Muzeul de Istorie.
*Expozitia de gravura si pictura Sieglinde Bottesch, la Galeria de Arta Contemporana.
*'Gradina', expozitie de sculptura semnata Liviu Mocan, in fata hotelului Bulevard.
Oana Timar