Destinatie pitoreasca, cu un peisaj idilic si o traditie indelungata pe harta turismului intern si international, Marginimea Sibiului a fost rasplatita recent cu cea mai prestigioasa distinctie acordata pentru calitatea serviciilor si diversitatea mediului natural - Premiul "La Pomme d'Or" ( FIJET "Golden Apple") 2009, echivalentul premiilor Oscar pentru turism.
Satul Sibiel este unul dintre margaritarele adapostite la poalele muntilor Marginimii si administrativ apartine de orasul Saliste. De Sibiu il despart doar 23 de km, distanta suficienta cat sa ofere o perspectiva de ansamblu asupra peisajelor din zona. Aici, in Sibiel, undeva la margine de sat, unde incepe muntele si codrul, se afla un loc unde puteti descoperi linistea cautata la sfarsit de saptamana sau in timpul concediului: pensiunea Sibiel. Turistii, fie straini sau romani, resimt ospitalitatea sincera si se intorc acasa cu amintirea unor zile frumoase si dorinta de a reveni in decorul Muntilor Cindrel.
Specialitatile culinare sunt la loc de cinste in Sibiel. Aproape ca nu-ti imaginezi moment mai perfect decat sa innoptezi in susur de rau, in timp ce afara se gateste la ceaun sau protap pentru tine. Specialitatile din lapte de oaie sunt si ele nelipsite. In Marginimea Sibiului locuieste o populatie, in majoritate alcatuita din romani, a carei principala ocupatie istorica a fost pastoritul.
Daca aveti invitati din alte tari, Sibiel este locul ideal in care sa-i aduceti. La cerere se fac primiri cu calareti, cu localnici imbracati in costume populare, cu dansatori, cu tuica, paine si sare. De asemenea, este posibila organizarea de evenimente speciale private sau pentru firma: Carnaval, Seara Saseasca, Seara Romaneasca, Sarbatoarea Toamnei, Masa campeneasca.
Sa nu dam totusi uitarii motivul pentru care incepand cu data de 16 iulie 1973, satul Sibiel (alaturi de alte 13 localitati) se declara “sat turistic”. Localitatea, desi adapostita ca intr-o caldare la poalele muntilor, ascunde un numar impresionant de obiective turistice si monumente istorice. Muzeul de icoane pe sticla Pr. Zosim Oancea, gazduieste cea mai mare expozitie de icoane pe sticla din Transilvania. Muzeul cuprinde doua cladiri, aflate la cativa metri una de cealalta, intre biserica si cimitir, la intrarea in sat.
La circa 5 km de Sibiel a existat o manastire, distrusa in 1786, azi rezervatie arheologica. In aceeasi perioada, spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, se ridica la Sibiel actuala biserica “Sfanta Treime”. Lacasul a fost pictat intre 1774-1775 de mesterii zugravi Stan si Iacob, fiii preotului Radu din Rasinari. Opera lor a fost readusa la lumina, precum se vede astazi, dupa sosirea preotului ortodox Zosim Oancea la Sibiel, in 1964-1965.
Cu un naos unic, cu nise semicirculare si fresce care, impreuna cu motivele biblice si liturgice tipic bizantine, preiau motive occidentale tipic baroce, biserica din Sibiel este astazi un monument istoric national. O particularitate a picturii o constituie motivul papilor, pe care il mai regasim doar la Snagov, la Bolnita Coziei si la Manastirea Dintr-un lemn. Tema, foarte rara in arta de traditie bizantina, vadeste influenta greco-catolica in partile Sibielului.
Noiembrie 2013
I. C.
editor artline.ro