Floarea oficiala a orasului este magnolia alba.
Una dintre denumirile sub care este cunoscut orasul este "Perla Orientului".
O traducere a numelui ar fi "la mare" sau "deasupra marii". Cu secole in urma era doar un mic sat de pescari, Huating, pentru ca in perioada dinastiei Tang (618 - 907) sa devina prefectura, pe masura ce asezarea se dezvolta si devenea un important centru comercial si mestesugaresc. Va primi numele pe care il poarta si astazi in vremea dinastiei Song (960 - 1279).
Potrivit statisticilor este cel mai atragator oras chinez pentru expati, peste 170 000 dintre acestia alegand sa se stabileasca aici. Si chiar daca nu vorbesc dialectul local, limba engleza este practic a doua limba, fiind predata intensiv in scoli inca din clasa I.
O metropola de asemenea dimensiuni are nevoie si de un sistem de transport pe masura, iar reteaua de metrou din Shanghai este de departe cea mai mare din lume, cu 588 de kilometri de sine si tuneluri, nu mai putin de 364 de statii care acopera tot orasul si trenuri foarte rapide. Iar reteaua subterana de transport continua sa se extinda de la un an la altul.
Datorita specificului gastronomic in Shanghai se consuma anual o cantitate mai mare de zahar decat in orice alta parte a Chinei.
Podul Waibaidu din Shanghai mai este cunoscut si sub numele de "trecerea strainilor". In trecut aici se gasea un alt pod, Podul Wales, terminat in 1856, si daca orice chinez care il trecea trebuia sa plateasca o taxa, strainii puteau trece gratuit.
O atractie mai putin obisnuita este statuia lui Puskin, construita de comunitatea rusilor albi la centenarul poetului, monument ce din fericire a supravietuit schimbarilor politice prin care a trecut China.
Iar in Parcul Zhongshan poate fi vazuta o statuie a compozitorului Frederic Chopin, care detine si recordul ca cea mai inalta statuie a acestuia din toata lumea.
Daca vreti sa descoperiti frumusetea eleganta a unei gradini chinezesti traditionale cea mai buna optiune este Gradina Yuyuan.
Cei care vor sa descopere o parte mai putin cunoscuta din trecutul arhitectural al orasului pot sa inceapa cu o vizita in Concesiunea franceza, vechi cartier in stil european, foarte bine pastrat. A fost una dintre zonele unde natiunile straine se puteau stabili dupa incheierea primului razboi al opiului, si a devenit repede una dintre cele mai frumoase zone din Shanghai.
Primul restaurant KFC din Shanghai a fost deschis in 1989. Un restaurant McDonald's avea sa fie inaugurat abia cinci ani mai tarziu.
Pasionatii de arta si istorie au la dispozitie mai multe muzee si galerii de arta: Muzeul Shanghai (o colectie uriasa de artefacte, arta si unelte din antichitatea chineza, multe dintre ele unicat), Muzeul de Istorie Naturala (o institutie moderna, cu sali pline de mumii si fosile, schelete de dinozauri si diorame, prezentari interactive, machete si plante), Muzeul de Istorie a Orasului Shanghai (cea mai buna prezentare a trecutului acestei metropole, de la inceputurile modeste pana astazi, cu peste 18 000 de exponate diverse) sau ineditul muzeu dedicat afisului de propaganda, institutie privata ce prezinta o adevarata istorie in postere a Revolutiei Culturale, avand in depozite aproximativ 5000 de piese. Si sunt doar cateva dintre atractiile culturale din Shanghai.
Foto: shanghaistreetstudios.com, shanghaidaily.com, timeoutshanghai.com,