Daca nu stiti unde sa petreceti Sfintele Pasti si ezitati intre a ramane acasa si a va retrage impreuna cu familia intr-un colt de tara, mai aveti doar cateva zile sa decideti. In tot cazul, celor care inclinati spre a doua varianta, din multimea de locuri va prezentam in continuare unul deosebit de bogat cultural si spiritual, nu intotdeauna pus in adevarata lumina: judetul Valcea.
Fiindca Pastile inseamna Inviere, biruinta omului asupra patimilor si mortii, bucuria crestinilor este intai de toate spirituala apoi de ordin trupesc. Iata, asadar, motivul pentru care si sugestia noastra vizeaza manastirile Cozia, Horezu, Bistrita, Turnu, Ostrov, Govora, Schitul Pahomie si Dintr-un Lemn. Cu greu ai putea spune ca una e mai frumoasa in detrimentul celorlalte, si are o istorie mai putin fascinanta.
Spre Manastirea Cozia, ctiroria lui Mircea cel Batran de pe malul Oltului, te anima gandul ca vei primi lumina Invierii intr-unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale din Tara Romaneasca. Nu foarte departe de aici va va intampina cu caldura Manastirea Turnu, asunsa in desisuri si invaluita in linistea muntilor, precum si Schitul Ostov ridicat de Matei Basarab intre 1518-1522.
Manastirea Dintr-un Lemn este situata la aproximativ 25 km sud de municipiul Ramnicu Valcea si la 12 km nord de Babeni, pe valea Otasaului, in comuna Francesti. Potrivit unei vechi traditii locale, ar fi luat fiinta in primele decenii ale secolului al XVI-lea, prin edificarea in acest loc a materialului unui singur stejar.
Sinteza a artei romanesti de tip brancovenesc, Manastirea Horezu este cea mai de seama ctitorie a domnitorului Constantin Brancoveanu, cel martirizat cu fiii si sfetnicul Ianache la Istanbul. Intoarcerea catre autentic nu se regaseste doar intre zidurile manastirii ci si in afara lor, acolo unde mesterii au dus faima localitatii pretutindeni pentru ceramica sa. Se stie ca ceramica de Horezu ofera greutate si valoare oricarei amenajari in sprit traditional, avand un caract identitar aparte prin forma, tehnica si cromatica.
Sursa foto: Wikipedia.rog
I. C.
editor ArtLine.ro