Centrul s-a lansat vineri si-si propune sa puna ordine in ideile vehiculate despre societatile secrete in Romania. Printre participanti s-au numarat medici, profesori universitari sau oameni de arta, acestia urmarind cu atentie discursurile lungi ale invitatilor, Piers Vaughan din Statele Unite si Michael Buckley din Marea Britanie. Ei au vorbit, asezati la o masa, despre istoria ordinului rozicrucienilor, dar si despre principiile de functionare a societatii secrete. "S-a vorbit atat de mult despre miscarea rozicruciana incat nu se stie bine daca gruparea a existat sau nu", a explicat Vaughan, care a a expus un material amplu despre controversele legate de istoria gruparii, o organizatie filosofica si initiatica al carei scop este transmiterea in cerc inchis a elementelor Cunoasterii.
Potrivit acestuia, printre principalele obligatii ale unui rozicrucian se numara urmatoarele: sa traiasca simplu, sa evite politica, sa vindece bolnavii pe gratis si sa isi aleaga un succesor. Vaughan a explicat si ca legatura stabilita de multi intre rozicrucieni si masoni nu a fost demonstrata. "Sper ca exista undeva, acolo, dar cred totusi ca foarte putini masoni au acces la cunostintele rozicruciene". Profesorul american, care a terminat facultatea de psihologie experimentala la Oxford si a lucrat la banci din Hong Kong, Londra sau Shanghai, a spus ca natura initierii in gruparea rozicruciana este gratuita. "Ar trebui sa fim suspiciosi in legatura cu gruparile care cer bani pentru initieri. Astazi, gruparile ezoterice au capatat dimensiunile unor corporatii." Printre altele, Vaughan face parte dintr-o grupare masonica si o grupare rozicruciana din Statele Unite.
Acesta a spus ca ar dori ca miscarea masonica din Statele Unite sa fie mai spirituala, deoarece in prezent, gruparile masonice seamana mai degraba cu niste cluburi de afaceri. Legat de nevoia unor oameni de a adera la astfel de societati secrete, ipoteza lui Vaughan a fost ca Biserica este buna pentru cei mai multi oameni, dar unii simt ca Dumnezeu le-a dat un creier si pot sa gandeasca". Centrul de Studii Ezoterice, care se finanteaza din contributiile membrilor si nu beneficiaza de sponsorizari sau alte finantari, isi propune, prin organizarea unor astfel de conferinte, sa inlature prejudecatile existente despre ordine si societati secrete. Presedintele Centrului, Vlad Sauciuc, a explicat ca societatea s-a format initial ca un cerc de prieteni si ca isi propune sa studieze traditia Occidentala a gruparilor secrete, intampinate cu rezerva in Europa de Est si in Romania, desi au avut adepti. "Dimitrie Cantemir a fost primul rozicrucian din Romania", a spus presedintele Centrului Independent de Studii si Cercetari Ezoterice. Sauciuc a mai spus ca ezoterismul este obiect de studiu in multe institutii de invatamant celebre, ca Sorbona sau Universitatea din Amsterdam, si ca Centrul doreste sa educe romanii, printr-o serie de conferinte lunare. Urmatoarea conferinta va avea ca tema ordinul martinist si martinismul, curent infiintat in secolul XVIII si din care fac parte ganditori ca Martines de Pasqually, Louis Claude de Saint Martin si Jean Baptiste Willermoz.