Chiar goale nu sunt, zice venerabilul domn, devreme ce mai pot vehicula Minciuna. Chiar Minciuna cu M mare? - zic. Chiar, zice. Ganditi-va la invatatura lor zilnica. Ce ne invata ele? Ca exista oameni de stanga si oameni de dreapta si ca fiecare dintre noi avem de ales: ori la stanga, ori la dreapta. Fals. Nu oamenii sunt asa, ci problemele, mai exact solutiile problemelor. Uite, de pilda, problema pensiilor. E de stanga sau de dreapta? Pai, in Romania este stanga daca n-ai alta solutie decat sa iei de la investitii si sa dai la pensionari, dar e si de dreapta daca poti sa formezi fonduri private de pensii. Un om cu scaun la cap opteaza pentru ambele cai, aici si acum, dar are grija sa nu compromita de tot investitiile de dezvoltare si are grija ca fondurile private de pensii sa nu devina afaceri de tip "Caritas". Ai vazut emisiuni care sa se intereseze de grijile acestea in chip sistematic, profesionist, investigativ, detectivistic chiar? Eu am vazut doar teoria pensiilor pe toate posturile: ca ar fi bine sa fie bine si ca ar fi rau daca va iesi rau. Spuneti ca emisiunile acestea, in loc sa te invete ceva, mai mult te zapacesc? Spun ceva si mai grav: ca asistam la sfarsitul iluminismului. Nici Scoala, nici Televizunile nu mai propaga cultura generala, nu mai transmit luminile unui invatamant capabil sa conduca la discernamant. Repet: de mic copil esti invatat cu acest ori-ori stanga-dreapta si pana la pensie nimeni nu te invata ca numai problemele, solutiile lor sunt asa, de stanga ori de dreapta.
Dar nu era la fel si pe vremea iluminismului? Da si nu. Pe vremea aceea inca iti puteai fonda o cultura generala solida, iar optiunile ideologice iti veneau mai ales prin temperamentul tau personal si prin fondul tau launtric de sentimente, de resentimente. Acum, iata, cultura generala cu care iesi din liceu e praf si pulbere, dupa care te preiau Televiziunile... aiurea... nu te preiau... pur si simplu ti se inchina ca unui idol: "Asta vrea publicul!". Care public? Ce e aia public? E orice mie de persoane luata ca esantion? Nu, domnule, televiziunile au ajuns la fundamentalismul cel mai adanc al ideii de piata, nu mai conteaza pentru ele decat profitul, publicitatea adica, noua cenzura adica si noua Inchizitie.
Sfarsitul iluminismului, inteleg eu, ar fi semnalizat de absenta directiei pe care o societate se asigura ca are un procent optim de minti luminate?
Da. Luminate, nu specializate in primul rand. Fundatura fundamentalista a liberalismului de azi vine din cultul specializarilor stricte, inchise, necomunicante una cu alta ca vasele sparte in cioburi.
Ce ar fi de facut, domnule... Vladimir Ilici? Vezi ca pe vremea mea se mai pratica duelul... Bine, totusi, acel stupid "Invatati, invatati, invatati" nu era chiar atat de stupid. Asta ar mai fi de facut: cum sa adunam cioburile specializarilor inchise ca sa intemeiem o societate cu adevarat deschisa? Cum sa repunem pe picioare la baza sociala un vechi cult: acela al culturii generale?
Dar nu acestui cult i se inchina, azi, Televiziunile? Ba da. I se inchina, dar o face fara sa fi pus umarul la cresterea culturala a societatii. Nu vedeti ca abia acum se intampla sa ne inchinam gusturilor infantilizate de o scoala cu adevarat infantilizanta?