Sevres, oras francez situat la jumatatea distantei dintre Paris si Versailles, are o stransa legatura cu portelanul frantuzesc inca de la jumatatea secolului XVIII-lea si pana in prezent.
Madame de Pompadour are in anul 1756 initiativa mutarii la Sevres a activitatii fabricii de ceramica de la Vincennes. Cladirea noului atelier a fost ridicata timp de trei ani, in perioada 1753 - 1756 de arhitectul Laurent Lindet.
Inca de la inceput, atelierul de 130 de metri lungime si patru etaje a inceput sa produca obiecte decorative de portelan, devenind una din cele mai renumite fabrici din Europa.
Un moment important in evolutia ceramicii de Sevres a fost anul 1768 cand Pierre-Joseph Macquer si Robert Millot au descoperit in apropiere de Limoges primul zacamant francez de caolin, element indispensabil in producerea portelanului.
Cateva zeci de ani mai tarziu, in 1824, la Sevres se inaugureaza primul muzeu dedicat exclusiv ceramicii si artei de foc, iar Denis Desire Riocreux, pictor al fabricii de portelan, devenea primul curator. Cinci decenii mai tarziu, fabrica si muzeul sunt mutate in parcul Saint-Cloud, loc in care se gasesc si astazi. La inceputul anilor 1900 activitatea fabricii era legata de mari expozitii de arta ceramica la nivel international.
In 2010, Fabrica Nationala de la Sevres si Muzeul National de Ceramica au fost comasate intr-o singura institutie a Ministerului Culturii si Comunicarii, devenind Sevres – Cite de la ceramique - orasul ceramicii. Doi ani mai tarziu, in 2012, alaturi de Adrien Dubouche Limoges Musee National devine Orasul ceramicii - Sevres & Limoges.
Ceramica de Sevres insumeaza aproape trei secole de traditie in arta producerii pertelanului, cu tehnici manuale transmise din generatie in generatie. Astazi Muzeul National de Ceramica adaposteste peste 50.000 de obiecte, 5000 dintre ele produse in atelierele din Sevres, fiind cea mai mare colectie de ceramica din Europa.
Printre cele mai importante obeicte se numara un platou placat cu aur, realizat in anul 1773, precum si bustul lui Napoleon realizat de Antoine-Denis Chaudet in anul 1881, expus la Louvre.
Sursa foto: sevresciteceramique.fr
A.I.
Februarie 2016