Gino Severini (7 aprilie 1883 - 27 februarie 1966), pictor italian, reprezentant al futurismului si cubismului.
S-a nascut la Cortona si s-a mutat la Roma in 1899. Acolo a urmat cursurile de arta de la Villa Medici si in 1901 il intalneste pe Umberto Boccioni, cel care va deveni mai tarziu unul dintre teoreticienii Futurismului. Impreuna, cei doi viziteaza atelierul lui Giacomo Balla, unde descopera pictura in care culorile sunt divizate in loc de a fi amestecate. Dupa ce se stabileste in noiembrie 1906 in Paris, Severini incepe sa studieze pictura impresionista si il intalneste pe neo-impresionistul Paul Signac.
Severini a ajuns in scurt timp sa ii cunoasca pe majoritatea reprezentantilor avangardei artistice pariziene: Georges Braque, Juan Gris, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso; Lugne-Poe si cercul teatral al acestuia; poetii Guillaume Apollinaire, Paul Fort, Max Jacob; scriitorul Jules Romains. Se alatura miscarii Futuriste la invitatia lui Filippo Tommaso Marinetti si a lui Boccioni. Semneaza alaturi de acestia "Manifesto tecnico della pittura futurista" in aprilie 1910.
Ajuta la organizarea primei expozitii futuriste la Galerie Bernheim-Jeune, Paris, in februarie 1912 si participa la urmatoarele manifestari de gen din Europa si SUA.
In 1913 deschide o expozitie personala la Marlborough Gallery, Londra, apoi la Der Sturm, Berlin. In timpul perioadei futuriste Severini a reprezentat o legatura importanta intre artistii din Franta si Italia. Dupa ultimele sale lucrari futuriste - o serie inspirata de razboi - incepe sa lucreze intr-un stil cubist sintetic, iar din 1920 incepe sa aplice teoriile echilibrului clasic lucrarilor sale. Din acest an calatoreste adesea la Paris, unde petrece lungi perioade de timp. Incepe sa experimenteze, realizand fresce si mozaicuri, precum si pictura murala in diferite locuri din Elvetia, Franta, Italia. Dupa anii 50 se intoarce la subiectele care il preocupau in perioada futurista : dansul, lumina, miscarea. A publicat mai multe eseuri si lucrari despre arta. Moare in 1966 la Paris.