ARTmania Festival 2010
Serj Tankian ajunge in Romania cu primul sau turneu solo, Elect The Dead.
Unul dintre cei mai neconventionali frontmeni ai rock-ului, solistul trupei System Of A Down, Serj Tankian concerteaza pe 14 august la Sibiu in cadrul primului sau turneu solo, Elect The Dead. Compozitia mini-orchestrei alaturi de care va aparea pe scena este formata din patru viori, patru violoncele si doua cornuri franceze, fiind similara celei cu care s-a prezentat recent la festivalul german Rock Am Ring.
Nascut in Liban, artistul de origine armean-americana a evoluat in spatele vocii distincte si a imaginii delirante intr-un vizionar ce a acceptat propunerea de colaborare a unei orchestre din Noua Zeenlanda. Rezultatele aveau sa fie remarcabile.
La 42 de ani, Tankian s-a apucat sa rearanjeze instrumentatia cantecelor de pe primul sau album, Elect The Dead, astfel incat acesta sa poata fi cantat alaturi de cei 70 de muzicieni ai orchestrei. Initial a redus cantecele la pian si voce, apoi le-a reconstruit, adaugand pe rand contrabasul, viola, doua viori si un corn. Apoi a muncit indeaproape alaturi de un orchestrator pentru a insufleti rolul fiecaruia dintre membri. Învatand din mers cum sa vizualizeze si cum sa actualizeze atatea straturi ale muzicii s-au nascut multiple armonii si disonante – un spectru mai dinamic fata de ce lucrase pana atunci, de-o adancime mult mai mare decat atunci cand compui pentru instrumente ale muzicii pop sau rock.
A durat mult dar a meritat pe deplin”, spune artistul. “N-am vrut sa iau din frecventele coardelor cu inaltele chitarilor, si nici din profunzimea violoncelului, basului si a timpanelor cu tobele. Am vazut multe formatii cantand alaturi de orchestre si nu e intotdeauna ceva special pentru ca ei canta la fel ca de obicei. Orchestra e in general folosita de parca ar fi un sintetizator de calibru mare. Nu si de aceasta data. Eu mi-am dorit sa recompun toata muzica pentru orchestra.
Multiplele straturi de influente psihedelice, muzica clasica si contraste suprarealiste care l-au transformat pe Tankian intr-un muzician usor recognoscibil i-au produs probleme de adaptare atunci cand s-a vazut pus in fata unei scene mari, gradate, unde se afla orchestra. I-a luat ceva timp pana sa se obisnuiasca sa auda prima bataie a fiecarei masuri la toate instrumentele. Cu instrumentistii pozitionati in sala ca pentru concert, fiecare sunet ajunge in diferite parti ale scenei la momente diferite, ceea ce, intr-un final, te face sa apreciezi cu adevarat munca unui dirijor.
Iunie 2010